Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finnen voor vijfde jaar op rij gelukkigste mensen ter wereld

Finnen voor vijfde jaar op rij gelukkigste mensen ter wereld

DEN HAAG (ANP) - De Finnen zijn voor het vijfde jaar op rij de gelukkigste mensen ter wereld, melden onderzoekers die meewerkten aan het World Happiness Report. Nederland staat, net als vorig jaar, op de vijfde plek. Denemarken is tweede, IJsland derde en Zwitserland vierde. De onderzoekers zeggen dat het verschil tussen Denemarken en Finland een stuk groter was dan in 2021. De meeste data zijn verzameld voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Het onderzoek richtte zich tijdens de coronapandemie meer dan voorheen op de bereidheid om anderen te helpen. Mensen zijn volgens de onderzoekers veel vaker geneigd om vreemden te helpen, vrijwilligerswerk te doen of geld te doneren dan voor de pandemie. Het gaat om een stijging van 25 procent. "Dit is krachtig bewijs dat mensen anderen helpen als zij in nood zijn, zo worden de geholpen mensen gelukkiger en creëren de mensen een beter leven voor zichzelf", zeggen de onderzoekers.

Het is het tiende jaar dat het jaarlijkse gelukkigheidsverslag wordt gepubliceerd. Over een tijdsbestek van drie jaar wordt gekeken naar hoe burgers zich voelen, hun vertrouwen in elkaar en hun regering en het bruto binnenlands product.

De landen die in de onderste regionen van de lijst staan, zoals Afghanistan, worden bijna allemaal geteisterd door oorlogen en conflicten. "We zien dat mensen in Afghanistan hun leven een 2,4 geven, op een schaal van 1 tot 10. Dit laat zien dat oorlog een grote impact heeft op het welzijn van mensen", stellen de onderzoekers.

Meer uit Buitenland

Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

16 minuten geleden
Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

1 uur geleden
Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

2 uur geleden
Adviseur: Azerbeidzjan geeft Armeense strijders mogelijk amnestie

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan overweegt amnestie voor Armeense strijders in Nagorno-Karabach die de wapens neerleggen, zegt presidentieel adviseur Hikmet Hajiyev. Toch zouden sommige separatisten in de bevochten enclave hebben gezegd dat ze niet zullen stoppen met hun opstand.

2 uur geleden
Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

6 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

9 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

14 uur geleden