Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finland wil binnenkort opheldering geven over NAVO-lidmaatschap

Finland wil binnenkort opheldering geven over NAVO-lidmaatschap

BRUSSEL (ANP/RTR) - Finland zal in de komende weken meer duidelijkheid geven of het land lid wil worden van de NAVO. De Finse minister van Buitenlandse Zaken, die deze week aanwezig is op een NAVO-bijeenkomst in Brussel, heeft dat gezegd.

Volgens Pekka Haavisto hebben verschillende NAVO-landen alvast hulp geboden aan Finland bij het waarborgen van de veiligheid gedurende de aanvraagprocedure bij het militaire bondgenootschap. Dat proces zou volgens Haavisto tussen de vier maanden en een jaar kunnen duren. Wat die hulp precies zou inhouden, is niet duidelijk.

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de steun in Finland om zich aan te sluiten bij de NAVO toegenomen. Finland heeft een moeilijke relatie met het grote buurland waar het zich in 1917 van afscheidde. Finland en de Sovjet-Unie raakten tussen 1939 en 1944 twee keer met elkaar in oorlog. Finland heeft in de Tweede Wereldoorlog gebied afgestaan aan de Sovjet-Unie en tijdens de Koude Oorlog (1947-1989) een politiek van strikte neutraliteit betracht. Het is daarom nooit lid van de NAVO geworden.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

1 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

4 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

7 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

8 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

8 uur geleden
Doden bij pogingen migranten Engeland in bootjes te bereiken

WIMEREUX (ANP) - Bij pogingen van migranten om met een bootje via het Kanaal Engeland te bereiken, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, meldt de Franse nieuwssite La Voix du Nord. Bronnen bevestigen het nieuws tegenover persbureau AFP. Er is een grote zoekactie op touw gezet. Het ongeluk komt voor de Britse regering op een gevoelig moment, omdat afgelopen nacht een wet is aangenomen om de oversteken tegen te gaan.

10 uur geleden
Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

17 uur geleden