Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finland voert strengere grenscontroles met Zweden in

Finland voert strengere grenscontroles met Zweden in

HELSINKI (ANP/AFP) - Finland heeft dinsdag strengere grenscontroles aangekondigd met zijn buurlanden, waaronder Zweden. Daar gaan de maatregelen om het coronavirus aan te pakken minder ver en zijn de infectiecijfers hoger.

De landsgrens van de twee landen in Lapland wordt nog dagelijks door duizenden arbeiders en families overgestoken. Het verkeer over de Zweedse en Noorse grenzen is overigens al met 95 procent gedaald sinds de regering op 14 maart al het niet-essentiële verkeer verbood, zei de Finse minister van Binnenlandse Zaken Maria Ohisalo dinsdag.

"Naast het verlengen van de coronamaatregelen (voor een maand tot 13 mei), zullen de quarantainevereisten voor aankomsten worden aangescherpt", zei Ohisalo. Werknemers moeten nu een toestemmingsbriefje van hun werkgever bij zich hebben waarin staat dat de grensovergang essentieel is en bij aankomst in Finland moeten zij veertien dagen in quarantaine blijven.

Lapland

De maatregelen zijn genomen nadat een Finse viroloog had opgeroepen tot beëindiging van het reizen over de grens met Lapland, die nog steeds 2000 keer per dag wordt overgestoken.

Maandag had Zweden 477 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd, vergeleken met slechts 27 in Finland.

Meer uit Buitenland

Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

3 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

6 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

8 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

9 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

10 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

11 uur geleden