Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finland voert strengere grenscontroles met Zweden in

Finland voert strengere grenscontroles met Zweden in

HELSINKI (ANP/AFP) - Finland heeft dinsdag strengere grenscontroles aangekondigd met zijn buurlanden, waaronder Zweden. Daar gaan de maatregelen om het coronavirus aan te pakken minder ver en zijn de infectiecijfers hoger.

De landsgrens van de twee landen in Lapland wordt nog dagelijks door duizenden arbeiders en families overgestoken. Het verkeer over de Zweedse en Noorse grenzen is overigens al met 95 procent gedaald sinds de regering op 14 maart al het niet-essentiële verkeer verbood, zei de Finse minister van Binnenlandse Zaken Maria Ohisalo dinsdag.

"Naast het verlengen van de coronamaatregelen (voor een maand tot 13 mei), zullen de quarantainevereisten voor aankomsten worden aangescherpt", zei Ohisalo. Werknemers moeten nu een toestemmingsbriefje van hun werkgever bij zich hebben waarin staat dat de grensovergang essentieel is en bij aankomst in Finland moeten zij veertien dagen in quarantaine blijven.

Lapland

De maatregelen zijn genomen nadat een Finse viroloog had opgeroepen tot beëindiging van het reizen over de grens met Lapland, die nog steeds 2000 keer per dag wordt overgestoken.

Maandag had Zweden 477 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd, vergeleken met slechts 27 in Finland.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

38 minuten geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

2 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

2 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

3 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

3 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

5 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

6 uur geleden