Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finland verdenkt Chinees schip van link met gaslek Oostzee

Finland verdenkt Chinees schip van link met gaslek Oostzee

HELSINKI (ANP/AFP) - De Finse autoriteiten verdenken een Chinees schip van betrokkenheid bij het lek in een gaspijplijn in de Oostzee tussen Finland en Estland. Mogelijk is daarbij sabotage gepleegd.

Eerder deze maand werd een ongebruikelijke daling van de druk in de Balticconnector-gaspijplijn in de Oostzee ontdekt. De pijplijn werd daarop afgesloten en er werd een onderzoek begonnen. Er zijn vermoedens van "externe" activiteit, aldus de Finse autoriteiten.

Volgens Finland wordt nu gekeken naar het Chinese containerschip NewNew Polar Bear dat ten tijde van het ontstaan van het lek in de buurt van de pijplijn zou zijn geweest. Volgens Helsinki zal daarbij worden samengewerkt met de Chinese autoriteiten.

Maandenlange reparatie

Finse onderzoekers hebben ook een "zwaar object" gevonden op de zeebodem in de buurt van de beschadigde pijplijn. Er wordt geprobeerd dat object naar boven te halen om onderzoek te doen.

Naar verwachting gaat het minstens vijf maanden duren om het lek te repareren. Het incident doet denken aan de explosies bij de Nord Stream-pijplijnen vorig jaar, ook in de Oostzee. Sindsdien wordt er extra gelet op de Europese energie-infrastructuur.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

13 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

14 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

14 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

14 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

14 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

14 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

14 uur geleden