Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finland stuurt extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne

Finland stuurt extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland stuurt drie extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne, als onderdeel van een nieuw militair steunpakket. Het land heeft ook een verzoek voor straaljagers ontvangen uit Oekraïne en komt "binnen weken" met een reactie, zegt minister van Defensie Antti Kaikkonen.

Kyiv heeft gevraagd om Hornet-straaljagers. Kaikkonen zegt geen voorstander van de donatie te zijn, omdat Finland de gevechtsvliegtuigen de komende jaren zelf nodig heeft om het land te beveiligen. De Hornets van het Finse leger worden vervangen door in 2021 bestelde F-35's, maar de eerste jets worden pas over twee tot drie jaar geleverd.

Finland, dat minder dan tweehonderd Leopards heeft, maakte eerder bekend ook al drie tanks te sturen. De toenmalige defensieminister, die Kaikkonen tijdens diens vaderschapsverlof verving, zei dat Finland niet veel tanks kan missen. "We hebben een lange oostgrens te verdedigen, we zijn nog steeds geen NAVO-lid en we kunnen onze eigen veiligheid niet in gevaar brengen", verklaarde de tijdelijke minister.

Finland, dat een 1300 kilometer lange grens met Rusland deelt, heeft vanwege de oorlog in Oekraïne besloten NAVO-lid te worden. In het land zelf zijn alle benodigde stappen genomen om tot de alliantie toe te treden. Het wacht alleen nog op de goedkeuring van twee van de dertig lidstaten. Dat zijn Turkije en Hongarije. Kaikkonen denkt dat het proces in het beste scenario binnen enkele weken is voltooid.

Meer uit Buitenland

VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

15 minuten geleden
G7-top in Italië begint met gesprekken over steun Oekraïne

FASANO (ANP) - De G7-top begint in de Italiaanse regio Apulië met gesprekken over steun aan Oekraïne. De leiders van de lidstaten hopen op een deal over hoe ze de winst op bevroren tegoeden uit Rusland kunnen gebruiken ten gunste van Oekraïne.

19 minuten geleden
Protesten in Argentinië om nieuwe hervormingspogingen van Milei

BUENOS AIRES (ANP) - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag grote straatprotesten gehouden tegen hervormingen die de uiterst rechtse president Javier Milei wil doorvoeren. In de Argentijnse senaat wordt gedebatteerd over de zogeheten omnibuswet, die in hervormingen voorziet als privatisering van overheidsbedrijven en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

2 uur geleden
Hamas spoort VS aan druk uit te oefenen op Israël voor bestand

DOHA (ANP) - Hamas heeft de Verenigde Staten verzocht om hun bondgenoot Israël onder druk te zetten om een ​​permanent staakt-het-vuren in het gebied te aanvaarden, nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek aan het Midden-Oosten afrondt.

3 uur geleden
Kroonprins Bin Salman afwezig op G7-top in Italië om hadj

ROME (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich woensdagavond bij de Italiaanse premier Giorgia Meloni afgemeld voor de G7-top die donderdag van start gaat. Dat meldde het staatspersbureau SPA in een verklaring. De 38-jarige troonopvolger gaf aan verhinderd te zijn door de voorbereidingen rondom de pelgrimstocht (hadj), naar de voor moslims heilige plaats Mekka, die dit weekend van start gaat. In zijn bericht aan Meloni verontschuldigde Bin Salman zich voor zijn afwezigheid.

6 uur geleden
Starmer zegt de belasting voor werkenden niet te verhogen

GRIMSBY (ANP) - Labour is niet van plan om de belastingen te verhogen voor werkenden. Dat heeft partijleider Keir Starmer gezegd in een campagneuitzending van Sky News. De Conservatieve partij van premier Rishi Sunak valt Labour vaak aan op belastingen.

8 uur geleden
G7: 50 miljard dollar voor Oekraïne via bevroren Russisch geld

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De G7, een groep van zeven machtige geïndustrialiseerde landen, heeft in principe een akkoord bereikt over de uitbetaling van 50 miljard dollar (ruim 46 miljard euro) aan Oekraïne door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kyiv krijgt het geld nog dit jaar, maakte G7-lid Frankrijk bekend. Verdere details moeten nog worden uitgewerkt.

8 uur geleden