Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finland keurt alvast wetgeving goed voor toetreding NAVO

Finland keurt alvast wetgeving goed voor toetreding NAVO

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland heeft een nieuwe stap gezet richting lidmaatschap van de NAVO. Het parlement is zoals verwacht akkoord gegaan met wetgeving die het land in staat stelt om lid te worden van het militaire bondgenootschap, wat mogelijk wordt als de laatste NAVO-lidstaten goedkeuring geven.

Van de parlementariërs stemden er 184 voor de NAVO-verdragen en de Finse toetreding tot de NAVO. Zeven stemden tegen en een bracht geen stem uit. Omdat een meerderheid van het parlement voor het NAVO-lidmaatschap is, werd de stemming gezien als een formaliteit.

Finland en Zweden besloten vorig jaar om samen lid te worden van de alliantie, naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Finland deelt een 1300 kilometer lange grens met Rusland. De dertig lidstaten van de NAVO moeten unaniem akkoord gaan met de toetreding van nieuwe landen. Alleen Turkije en Hongarije liggen nog dwars.

Terroristische organisaties

Het Hongaarse parlement is woensdag begonnen met een debat over de twee kandidaat-lidstaten en een stemming over de toetreding wordt daar later deze maand verwacht. Turkije is bereid te stemmen voor de toetreding van Finland, maar er heerst nog wel onvrede over Zweden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen personen en organisaties die Ankara als terroristisch beschouwt.

Turkije gaat later deze maand opnieuw met Zweden en Finland in overleg. Het gesprek tussen de landen moet op het Brusselse hoofdkantoor van de NAVO plaatsvinden. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei vorige week vooruitgang te zien in de vastgelopen gesprekken tussen Turkije en Zweden over lidmaatschap. Hij herhaalde dat het doel is dat zowel Finland als Zweden toetreedt voor de jaarlijkse NAVO-top in juli.

Meer uit Buitenland

Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

21 minuten geleden
Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

25 minuten geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

54 minuten geleden
Erkenning ouderschap in alle lidstaten nog ver weg

LUXEMBURG (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

56 minuten geleden
Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

1 uur geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

1 uur geleden
Nog een persoon vermist na explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De voorlopige balans van de explosie in Antwerpen is vier doden, drie zwaargewonden en twee lichtgewonden, aldus de politie. Er blijft nog zeker één persoon vermist. Ook vrijdagochtend wordt er verder gezocht naar eventuele slachtoffers onder het puin van het door een zware explosie getroffen appartementsgebouw aan de Sint-Bernardsesteenweg.

2 uur geleden