Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Finland gaat medisch personeel eerst vaccineren tegen Covid-19

Finland gaat medisch personeel eerst vaccineren tegen Covid-19

HELSINKI (ANP/RTR) - De regering van Finland heeft besloten dat zorgverleners voorrang krijgen als een coronavaccin beschikbaar is. Medisch personeel dat coronapatiënten behandelt en medewerkers van verpleeghuizen moeten in januari als eersten aan de beurt komen als mensen worden ingeënt tegen het virus.

De Finse regering maakte donderdag bekend dat het heeft besloten tot een nationale vaccinatiestrategie. "Het doel van Finland is de hele bevolking beschermen door het vaccin gratis aan te bieden", zei de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Krista Kiuru. Na de zorgverleners komen ouderen en andere kwetsbare groepen aan de beurt. Er zijn nog geen plannen om ook kinderen in te enten tegen het virus.

Finland krijgt net als Nederland toegang tot vaccins via een Europees initiatief. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, sluit namens lidstaten deals over de aankoop van middelen tegen het coronavirus. Finland zou op basis van de vaccins die al zijn besteld recht hebben op 3,6 miljoen doses, genoeg om 1,8 van de 5,5 miljoen burgers mee in te enten.

Meer uit Buitenland

Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

17 minuten geleden
VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

1 uur geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

4 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

6 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

7 uur geleden
VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

WASHINGTON (ANP/RTR) - In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen. Ook verwacht het Witte Huis dat in de komende dagen de eerste goederen geleverd kunnen worden via een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook.

7 uur geleden
Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen hem. Hij mag getuigen, juryleden of rechtbankpersoneel en hun familieleden niet publiekelijk aanvallen.

9 uur geleden