Financiën onderzoekt vervroegen van Verantwoordingsdag
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën onderzoekt de wens van de Algemene Rekenkamer om Verantwoordingsdag naar voren te halen. Die heeft nu plaats op de derde woensdag van mei, maar volgens president Pieter Duisenberg van de Rekenkamer zou deze dag minstens een maand naar voren moeten worden gehaald.
Om te kunnen leren van de lessen uit het verleden is het belangrijk dat Verantwoordingsdag eerder plaatsvindt, zegt Duisenberg. De derde woensdag van april ziet hij "minimaal als eerste stap" naar het vervroegen van de datum. "Ik denk in ieder geval dat het kan gebeuren."
Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) heeft begrip voor de wens van de Rekenkamer. "Het is raar dat we eerder de Voorjaarsnota voor volgend jaar presenteren dan het jaarverslag over het afgelopen jaar." Maar het is ook een "ingrijpende" stap, zegt hij. Voor de zomer wordt meer duidelijk.
De Rekenkamer presenteerde woensdag zijn onderzoek naar de uitgaven van het kabinet over 2023. Volgens Duisenberg is de rechtmatigheid van de uitgaven "veel beter" dan de afgelopen jaren, maar is er nog steeds veel te weinig zich op de resultaten van de uitgaven door de ministeries.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
20 uur geleden