
'Financiële wereld moet voorbereid zijn op komst techbedrijven'
AMSTERDAM (ANP) - Grote techbedrijven krijgen steeds meer interesse in financiële markten en banken en verzekeraars moeten zich daar op voorbereiden. Ook zorgt die trend ervoor dat het toezicht op die markten moet veranderen, stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Die bekijkt de ontwikkelingen dan ook met veel aandacht.
Vooralsnog mengen grote techbedrijven als Apple en Google zich in Nederland nog vooral met betalingsdiensten op de markt. Ook zijn er samenwerkingen tussen techbedrijven en banken op het gebied van de cloud. In andere landen nemen techbedrijven een veel prominentere rol in. Zo kunnen in China vrijwel alle bankzaken via techbedrijven als Alibaba en Tencent worden geregeld. In de Verenigde Staten biedt Apple een eigen creditcard aan en gaat Google betaalrekeningen in de markt zetten.
DNB schetst vier scenario's die sterk van elkaar verschillen. Zo gaat het van banken die weinig doen en door techbedrijven uit de markt worden gedrukt tot zeer innovatieve banken die de strijd met de techbedrijven volop kunnen aangaan. "Dat zijn mogelijkheden, geen voorspellingen", legt directeur toezicht van DNB, Steven Maijoor, uit. "Als toezichthouder maakt het ons ook niet uit welke bedrijven er winnen, zolang ze maar voldoen aan het toezicht, zorgen voor een stabiele markt en het vertrouwen van consumenten hebben."
Ander toezicht
Dat laatste hebben banken nu nog voor op grote techbedrijven. Met name vanwege de bescherming van hun data staan veel mensen wantrouwend tegenover techbedrijven. Tegelijkertijd merkt DNB dat diezelfde consumenten ook veel persoonlijke gegevens zomaar weggeven aan ondernemingen als Facebook en Google.
De opkomst van 'big tech' geeft ook de noodzaak aan om het toezicht anders vorm te geven en met name op Europees gebied. "Dit zijn grote, internationale bedrijven. Die kun je beter gezamenlijk aanpakken", aldus Maijoor.
Lastig concurreren
Zo werkt de Europese Unie al aan een wet waarmee zogeheten 'kritieke ICT-toeleveranciers' aan toezicht kunnen worden onderworpen. Bijvoorbeeld voor clouddiensten, waarbij Amazon, Microsoft en Google de markt grotendeels in handen hebben, kan dit handig zijn. "Dat is heel vernieuwend, want tot nu toe verliep het toezicht via de bank. Dan keken we of de overeenkomsten in orde waren."
Om de techbedrijven voor te blijven, moeten banken en verzekeraars ervoor zorgen zelf vernieuwend genoeg te zijn. Nederlandse financiële instellingen lopen daarmee wel behoorlijk vooraan in Europa, weet Maijoor. Maar toch is het lastig concurreren met techbedrijven om het juiste personeel aan te trekken. "Dat is ook een reden dat banken graag met cloudaanbieders optrekken. Dan kunnen ze toegang krijgen tot heel specialistisch personeel."
Angst dat banken bepaalde voorzieningen als geldautomaten niet meer willen aanbieden als techbedrijven de markt op komen, heeft Maijoor niet echt. "Die bedrijven zullen ook aan onze eisen moeten voldoen als ze een bankenvergunning aanvragen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan na de opmars van afgelopen week die volgde op optimisme over toenadering tussen de Verenigde Staten en China op handelsgebied. Ook namen zij een afwachtende houding aan in aanloop naar een stroom kwartaalresultaten van belangrijke bedrijven zoals Apple, Amazon, Meta en Microsoft later deze week.
8 uur geledenSTUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse sportautofabrikant Porsche waarschuwt voor tegenvallende winstcijfers en een lagere omzet dit jaar. Oorzaak zijn de negatieve gevolgen van de Amerikaanse importheffingen van 25 procent, gecombineerd met oplopende kosten als gevolg van een trager dan verwachte overgang naar elektrische auto's.
9 uur geledenATHENE (ANP) - Defensieconcern Theon International, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, profiteert flink van de groeiende onrust en de verhogingen van de defensiebudgetten door de politiek. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar voor bijna 118 miljoen euro aan nieuwe orders binnengehaald, drie keer zoveel vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
10 uur geledenZAVENTEM (ANP) - Door een nationale stakingsdag in België vertrekken er dinsdag geen vluchten vanaf het vliegveld van Brussel. Beveiligings- en afhandelingsmedewerkers van de luchthaven in Zaventem doen net als personeel uit verschillende andere sectoren mee aan de vakbondsactie. "Om de veiligheid van onze passagiers en ons personeel te kunnen garanderen" heeft Brussels Airport besloten geen vluchten te laten vertrekken.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De meeste belangrijke Europese aandelenmarkten zijn maandag hoger gesloten, maar leverden een deel van de winsten van eerder op de dag in het laatste handelsuur weer in. De stemming werd gedrukt door koersdalingen op Wall Street.
12 uur geledenBETHESDA (ANP) - De Amerikaanse hotelketen Marriott heeft het Nederlandse merk citizenM gekocht. De bestaande 36 hotels en drie vestigingen in aanbouw blijven in handen van citizenM. Nieuwe hotels worden eigendom van Marriott, dat in ieder geval 355 miljoen dollar (312 miljoen euro) betaalt. Dat bedrag kan nog met 110 miljoen dollar oplopen.
13 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie slaagt er waarschijnlijk niet in om in 2030 een vijfde van de wereldwijde markt voor microchips voor haar rekening te nemen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer (ERK) maandag in een nieuw rapport. Volgens de ERK is de EU-strategie voor de microchipsector "dringend aan een realitycheck toe".
13 uur geleden