
'Financiële positie pensioenfondsen verder onder druk'
AMSTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober weer iets verslechterd. Volgens onderzoeksbureau Aon staan de fondsen er gemiddeld nog wel zodanig goed voor, dat ze bij een gelijkblijvende situatie niet zouden hoeven korten. Enkele fondsen vrezen niettemin nog steeds voor pensioenverlagingen.
De verder dalende rente zorgde afgelopen maand voor een toename van de verplichtingen, aldus de onderzoekers. Toenemende spanningen in de wereld zorgden daarnaast voor slechte prestaties op de aandelenmarkten. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde hierdoor van 95 naar 94 procent.
Dit betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen door de bank genomen zo'n 94 cent in kas hadden. Daarmee zouden ze voldoen aan de tijdelijk versoepelde minimumgrens van de overheid. Die staat op 90 procent. Als de graadmeter daar eind van dit jaar onder zit, moet er gekort worden.
De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, kondigden twee weken terug aan dat hun financiële positie nog niet op het vereiste niveau zit. "Zoals het er nu voor staat, is de kans op pensioenverlaging voor volgend jaar reëel. Bij de huidige stand zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto ongeveer 15 euro netto per maand zijn", zo becijferde ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool toen.
Frank Driessen, directeur van Aon Retirement & Investment, benadrukt dat het spannend is hoe de laatste maanden gaan uitpakken voor de fondsen. "Het blijft onzeker hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt en wat dat voor de financiële markten betekent. Daarnaast hebben we nog een brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen", somt hij op.
Meer uit Financieel
LEVERKUSEN (ANP/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer heeft opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen in een reeks rechtszaken rond onkruidverdelger Roundup. Een jury in de Amerikaanse staat Georgia heeft Bayer veroordeeld tot het betalen van ruim 2 miljard dollar, omgerekend ruim 1,9 miljard euro, aan een eiser die beweerde dat Roundup kanker had veroorzaakt.
13 uur geledenROME (ANP/RTR) - Onderhandelingen over een mogelijk contract tussen Elon Musks satellietdienst Starlink en de Italiaanse overheid zijn vastgelopen. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie zaterdag gezegd.
15 uur geledenTORONTO (ANP/RTR) - Canada kan de gevolgen van de Amerikaanse invoerheffingen compenseren door de handelsbeperkingen binnen het eigen land op te heffen, volgens de Canadese premier Mark Carney. Hij streeft naar vrije handel binnen het land per 1 juli, zei hij na een ontmoeting met provinciale en territoriale leiders.
16 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Vluchten tussen Schiphol en London Heathrow Airport worden zaterdag weer hervat. Schiphol ziet vooralsnog geen vertragingen en annuleringen bij de ongeveer dertig vluchten die voor zaterdag op de planning staan van en naar de drukste luchthaven van Europa, laat een woordvoerder weten.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Uitzendkrachten zouden niet permanent voor hetzelfde bedrijf moeten werken in die constructie. Als zo'n tijdelijk bedoelde uitzendovereenkomst jarenlang wordt ingezet kan dat leiden tot misbruik. Dit heeft een advocaat-generaal vrijdag geadviseerd aan de Hoge Raad.
1 dag geledenEINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL heeft vorig jaar minder omzet en winst geboekt. Het concern had onder meer last van de sluiting van zijn autofabriek in Born in Limburg, materiaaltekorten en uitgestelde leveringen van bussen.
1 dag geledenNEW YORK (ANP) - Boeing is vrijdag hoger geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigfabrikant heeft een miljardenopdracht binnengesleept voor het bouwen van het nieuwste Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de F-47. Boeing won 3,1 procent.
1 dag geleden