Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financiële markten gaan week vol rentebesluiten tegemoet

Financiële markten gaan week vol rentebesluiten tegemoet

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Beleggers gaan een week vol belangrijke beslissingen van centrale banken tegemoet. Zo nemen onder andere de Federal Reserve in de Verenigde Staten en de Bank of Japan een beslissing over de rentes. In totaal zijn er beslissingen over de leenkosten voor zes van de tien meest verhandelde munteenheden ter wereld.

De centrale bank in Japan maakt dinsdag zijn besluit bekend. Daarbij is de grote vraag of beleidsmakers in maart zijn belangrijkste rentetarief, dat nu nog negatief is, verhoogt. Een verhoging zou een ommekeer betekenen na een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie vooral wil aanjagen. Maar kenners houden er ook rekening mee dat de Bank of Japan pas in april voor het eerst een rentestap zet.

Elders in de wereld hopen beleggers vooral op aanwijzingen voor de eerste renteverlagingen. Vooral bij het rentebesluit van de Amerikaanse Fed zal daar veel aandacht voor zijn. Na de leentarieven in een hoog tempo te hebben opgevoerd om de hoge inflatie in te dammen, besloot de centralebankenkoepel de rente na juli vorig jaar niet meer te verhogen.

Jubelstemming

Tegen het einde van vorig jaar nam op de aandelenbeurzen de hoop toe dat er spoedig renteverlagingen zouden komen, die gunstig zijn voor de waardering van aandelen. Die verwachting speelde een aanzienlijke rol bij de jubelstemming op Wall Street, waar records werden verbroken en de brede index S&P sinds de jaarwisseling op bijna 8 procent winst staat.

Maar de economie van de Verenigde Staten blijft opmerkelijk goed draaien, wat de Fed ruimte kan bieden om de rente langer hoog te houden. Tegelijkertijd zei centralebankvoorzitter Jerome Powell onlangs tegen het Amerikaanse Congress dat het vertrouwen in gunstige inflatieontwikkelingen bijna groot genoeg is om te beginnen met renteverlagingen.

Kwartaalcijfers

Niet alleen in de VS en Japan maken centrale banken hun rentebesluit bekend, maar ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en Australië.

Naast alle monetaire beslissingen, is er komende week ook nog aandacht voor de kwartaalcijfers van een aantal grote bedrijven. De resultaten van sportkledingmerk Nike laten mogelijk zien hoe het gesteld is met de bereidheid van consumenten om weer kleding te kopen. Ook de grote pakketbezorger FedEx maakt zijn winst- en omzetcijfers bekend.

Meer uit Financieel

Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

9 uur geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

14 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

15 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

19 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

19 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

1 dag geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

1 dag geleden