Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financieel activist Lakeman helpt boeren met aardbevingsclaim

Financieel activist Lakeman helpt boeren met aardbevingsclaim

GRONINGEN (ANP) - Financieel activist Pieter Lakeman gaat Groningse boeren bijstaan met het verhalen van de schade die ze hebben geleden als gevolg van de gasboringen in de regio. De boeren zouden al jaren wachten op een vergoeding. Via de stichting Shell-claim zal Lakeman proberen de schade te verhalen op Shell, de moedermaatschappij van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die door de gasboringen verantwoordelijk is voor de aardbevingen.

Lakeman wijst erop dat de Hoge Raad in 2019 al heeft bepaald dat de Staat, de NAM en het staatsbedrijf Energie Bedrijf Nederland volledig aansprakelijk zijn voor alle schades die zijn geleden als gevolg van door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Maar volgens Lakeman wordt "gedraald" met de afhandeling van de dossiers.

"De boeren worden nu zogenaamd geholpen door twee door de overheid gecreëerde instanties de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)", aldus Lakeman. Volgens hem wordt op verschillende manieren geprobeerd om onder betalingen uit te komen en zouden veel claims worden afgewezen. Als voorbeeld noemt Lakeman schades aan funderingen die niet meegerekend zouden worden. Ook veel mestkelders zouden afgewezen zijn voor behandeling, terwijl die wel beschadigd waren.

DSB en ING

De stichting Shell-claim wil in eerste instantie zo’n honderd schadegevallen voor de rechter brengen. Daarvoor zijn de voorbereidingen al begonnen. De totale schade van getroffen boerderijen wordt geschat op honderden miljoenen euro’s.

Lakeman is vooral bekend vanwege zijn rol bij de val van de DSB-bank in 2009. Hij roerde zich eveneens nadrukkelijk in de discussie over schadelijke renteswaps. Ook eiste Lakeman vervolging van oud-ING-topman Ralph Hamers vanwege het falende toezicht van de bank dat witwaspraktijken mogelijk zou hebben gemaakt.

Shell zegt in een reactie dat de NAM sinds 2018 op afstand staat van Shell en betaalt voor schade die is ontstaan als gevolg van de gaswinning. Dat zou ook zo zijn afgesproken zijn met de overheid. "De schadeafhandeling ligt bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Zij zijn er juist voor om schades onafhankelijk te beoordelen. Tegen besluiten van het IMG staat bezwaar en beroep bij de bestuursrechter open", aldus Shell. Mocht er een claim van de stichting van Lakeman binnenkomen, zal Shell deze zorgvuldig beoordelen.

Meer uit Financieel

Tesla verkoopt ruim 13 procent minder auto's in tweede kwartaal

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.

7 minuten geleden
Microsoft schrapt voor de tweede keer dit jaar duizenden banen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.

9 minuten geleden
Schiphol stopt met twee van de vijf beveiligingsbedrijven

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.

1 uur geleden
Zweden schaft vliegtaks af om luchtvaartsector te ondersteunen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.

1 uur geleden
NVRD: Recyclers niet gered met vrijwillige afspraken

DEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.

2 uur geleden
Reeks grote bedrijven spreekt af gerecycled plastic in te kopen

DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.

3 uur geleden
Vleesverwerker Vion lijdt opnieuw jaarverlies

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.

3 uur geleden