Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financieel activist dringt aan op haast OM met vervolging Hamers

Financieel activist dringt aan op haast OM met vervolging Hamers

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Financieel activist Pieter Lakeman wil dat het Openbaar Ministerie haast maakt met de vervolging van de voormalige ING-topman Ralph Hamers. Na het nieuws dat de Nederlander opstapt als topman van UBS vindt hij het tijd om er via juridische wegen op aan te dringen dat aanklagers het bevel van het gerechtshof in Den Haag opvolgen. Het hof gaf na een procedure van Lakeman in 2020 opdracht tot strafvervolging van Hamers vanwege jarenlange gebreken bij antiwitwascontroles bij ING.

"Die strafzaak duurt erg lang, volgens ons té lang", zegt Lakeman. "We kunnen aankloppen bij het hof en klagen dat het bevel niet wordt opgevolgd, maar dat is tijdrovend. Een tweede optie is om een kort geding tegen de Staat te voeren. Dit is juridisch iets kansarmer, maar zeker niet kansloos."

ING trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro omdat de bank jarenlang de signalen van witwassen via de bank over het hoofd zag. Er kwamen geen aanklachten tegen individuele bankiers, maar na een zogeheten Artikel 12-procedure van Lakeman besloot het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie toch over moest gaan tot vervolging van Hamers. Volgens rechters kon het niet zo zijn dat bestuurders van een bank vrijuit gaan als zij onvoldoende hebben gedaan om "verboden gedragingen tegen te gaan".

Ongunstig

UBS benadrukt dat de lopende strafzaak in Nederland op geen enkele manier een rol heeft gespeeld bij het aftreden van Hamers. De voorzitter van de Zwitserse bank, Colm Kelleher, wees erop dat Hamers' vervanger Sergio Ermotti meer ervaring heeft bij grote overnames en daarom geschikter is voor de baan. UBS nam onlangs Credit Suisse over om die concurrent te behoeden voor een faillissement, wat de hele Zwitserse bankensector zou hebben geschaad.

"Het is volgens mij niet waarschijnlijk dat die verklaring van UBS juist is, want Credit Suisse was betrokken bij veel schandalen. Credit Suisse is een halve zwendelbank geweest, en als je dan iemand aan het hoofd zet die nog steeds een strafrechtelijke veroordeling boven het hoofd hangt, is dat natuurlijk niet gunstig", zegt Lakeman echter.

Belastingontduiking

In de Amerikaanse Senaat werd Credit Suisse woensdag opnieuw beschuldigd van medeplichtigheid aan belastingontduiking. De Zwitserse bank zou nog steeds rijke Amerikanen helpen om bezittingen verborgen te houden voor de Amerikaanse fiscus.

Een woordvoerder van het OM kan niets zeggen over de strafvervolging van Hamers, omdat die procedure nog loopt. Een advocaat van de voormalige ING-baas zegt dat diens vertrek bij UBS niets te maken heeft met het onderzoek in Nederland.

Meer uit Financieel

Winst 100-jarige verzekeraar De Goudse gehalveerd

GOUDA (ANP) - De winst van ondernemersverzekeraar De Goudse is in 2023 gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Het familiebedrijf, dat deze maand zijn 100-jarig bestaan viert, kreeg te maken met een toename van het aantal ongevallen met motorrijtuigen, een stijging in arbeidsongeschiktheid bij zzp'ers en meer brandschade.

1 uur geleden
Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

SCHIPHOL (ANP) - Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

2 uur geleden
AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen. Israël dreigde daarop terug te zullen slaan en heeft naar verluidt in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.

2 uur geleden
Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af

LONDEN (ANP) - Voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu mikt het bedrijf achter merken als Axe, Knorr en Dove op een vermindering van het plasticverbruik van 30 procent in 2026.

2 uur geleden
Giorgio Armani (89) staat open voor fusie of beursgang modeconcern

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Giorgio Armani staat open voor een "fusie of beursgang" van zijn modeconcern, als hij het bedrijf verlaat. De modeontwerper zegt dit in een interview, drie maanden voor zijn negentigste verjaardag.

2 uur geleden
Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn.

3 uur geleden
Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Apple heeft de berichtendiensten WhatsApp en Threads van Meta verwijderd uit zijn Chinese appwinkel. De Chinese autoriteiten hadden daarvoor opdracht gegeven omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.

3 uur geleden