Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Film en serie over toeslagenaffaire gaan in september in première

Film en serie over toeslagenaffaire gaan in september in première

AMSTERDAM (ANP) - Zowel de speelfilm als de serie die zijn gemaakt over het toeslagenschandaal gaan in september in première. De film De Jacht op Meral Ö. draait vanaf 5 september in de bioscopen. De NPO-serie De Toeslagenaffaire gaat eind september in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht en is dit najaar op NPO 1 te zien.

Dat hebben BNNVARA, die de serie heeft gemaakt, en distributeur Paradiso Films, die de film uitbrengt, dinsdag gemeld. BNNVARA kondigde begin 2021 aan een serie over de toeslagenaffaire te maken. Regisseur van dit project is Joram Lürsen, die eerder onder meer de film Bankier van het Verzet en de serie Dag & Nacht maakte. Het scenario is van Alma Popeyus en Hein Schütz. Dit tweetal schreef eerder ook de serie De Enclave, over de val van Srebrenica, en de film Gelukszoekers.

BNNVARA maakt binnenkort meer bekend over de cast en de inhoud van de driedelige serie. Ook de exacte uitzenddatum is nog niet zeker.

Zomerreces

De film De Jacht op Meral Ö. belicht de affaire door de ogen van de Turks-Nederlandse Meral, die samen met haar dochters in Almere woont en wordt geteisterd door schulden en stress. Als sociaal rechercheur Ron in haar leven begint te infiltreren, wordt ze gedwongen steeds radicalere keuzes te maken om haar gezin uit de klauwen van instanties te redden. De film is geregisseerd door Stijn Bouma, die al eerder een veelbesproken documentaire maakte waarin slachtoffers van de affaire voor het eerst hun verhaal deden.

De hoofdrollen in De Jacht op Meral Ö. worden gespeeld door Dilan Yurdakul en Gijs Naber. Voor de release op 5 september is volgens de makers gekozen, omdat die week de Tweede Kamer terugkeert van het zomerreces en het onderwerp dan "hopelijk weer hoger op de agenda van het nieuwe kabinet komt te staan".

Mark Rutte

Het kabinet-Rutte III trad begin 2021 af om de toeslagenaffaire. Tienduizenden ouders werden de dupe van het optreden van de Belastingdienst en velen raakten in de schulden. Voormalige premier Mark Rutte zei eind juni in zijn afscheidstoespraak erop te vertrouwen dat "onze opvolgers doorgaan op de ingezette weg naar herstel".

Ook Videoland kondigde drie jaar geleden nog een serie aan over het toeslagenschandaal. Maar RTL laat desgevraagd weten dat "de serie niet meer bij ons in de maak is".

Meer uit Binnenland

Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

50 minuten geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

4 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

20 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

22 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

23 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

1 dag geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

1 dag geleden