Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Filipijnse president Duterte feliciteert Nobelprijswinnaar Ressa

Filipijnse president Duterte feliciteert Nobelprijswinnaar Ressa

MANILLA (ANP/RTR) - De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft maandag Maria Ressa gefeliciteerd met het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede. De Filipijnse journalist won die prijs vrijdag. De felicitatie, die een woordvoerder van de president naar buiten bracht, is opmerkelijk aangezien Ressa vaak openlijk kritiek levert op Duterte en kritisch verslag deed van de oorlog tegen drugs in het land.

Duterte noemde Ressa en haar nieuwswebsite Rappler in het verleden nepnieuws. Ressa werd in 2020 veroordeeld voor cybermisbruik. Volgens mensenrechtenorganisaties is ze veroordeeld vanwege haar kritiek op Duterte en zijn gewelddadige beleid. Ze is op borgtocht vrij in afwachting van het hoger beroep. De journalist hoopt dat ze toestemming krijgt om haar prijs in Noorwegen in ontvangst te nemen.

Ressa is de eerste inwoner van de Filipijnen die de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt. Ze ontvangt de prijs dit jaar samen met Dmitri Moeratov, hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta. Moeratov en zijn krant zijn, net als Ressa en Rappler, kritisch op het regime in hun land. Het Nobelprijscomité prees de twee journalisten voor hun "moedige strijd voor de vrijheid van meningsuiting".

Meer uit Buitenland

Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

3 minuten geleden
Indiase premier Modi vliegt naar plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is onderweg naar de Oost-Indiase stad Balasore waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij zal volgens Indiase media naar de rampplek gaan en het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

43 minuten geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

1 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

3 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

5 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

7 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

8 uur geleden