Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Filipijnen stellen dragen mondmaskers verplicht

Filipijnen stellen dragen mondmaskers verplicht

MANILLA (ANP/AFP/DPA) - De Filipijnen verplichten inwoners voortaan om hun mond te bedekken in de openbare ruimte. Mensen moeten mondkapjes of geïmproviseerde gezichtsbedekking dragen, melden de autoriteiten.

De mondkapjesplicht geldt voor het hoofdeiland Luzon, waar meer dan de helft van de ruim 100 miljoen inwoners woont. De maatregel is bedoeld om de verspreiding tegen te gaan van het nieuwe coronavirus. De Filipijnse autoriteiten hebben tot dusver ruim 2300 besmettingen en 96 sterfgevallen gemeld.

De autoriteiten hadden vanwege de strijd tegen het virus al een lockdown ingesteld op Luzon. President Rodrigo Duterte zei woensdag dat veiligheidstroepen het vuur mogen openen als mensen voor problemen zorgen in gebieden die op slot zitten vanwege het virus.

Arrestaties

De politie had enkele uren voor de toespraak van Duterte arrestaties verricht in een arm deel van hoofdstad Manilla. Daar demonstreerden mensen omdat ze meer voedselhulp willen van de overheid.

"Mijn bevel aan de politie en het leger en lokale functionarissen in dorpen: als er problemen zijn of een situatie ontstaat waarin mensen vechten en jullie levens op het spel staan: schiet ze dood", zei de president.

Duterte staat bekend om zijn dreigende taalgebruik. De nationale politiechef benadrukte donderdag dat zijn agenten ook niet meteen gaan schieten bij onlusten.

Meer uit Buitenland

Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

25 minuten geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

33 minuten geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

2 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

5 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers

STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.

8 uur geleden
Republikein dient motie in voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse vertegenwoordiger Matt Gaetz heeft maandagavond een motie ingediend om zijn partijgenoot Kevin McCarthy uit het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verwijderen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Volgens de regels van het orgaan dient er binnen twee dagen over de motie te worden gestemd.

10 uur geleden
Slowakije kwaad om Russische uitspraken rond verkiezingen

BRATISVLAVA (ANP/AFP) - Slowakije heeft kwaad gereageerd op uitspraken van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Hij zei vlak voor de Slowaakse verkiezingen dat de liberale partij PS werd aangestuurd door de Verenigde Staten. De Slowaakse regering beschuldigt Rusland ervan zich met de verkiezingen te bemoeien.

15 uur geleden