Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FIFA-voorzitter Infantino weer in opspraak

FIFA-voorzitter Infantino weer in opspraak

BERN (ANP/DPA) - Voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA is weer in opspraak gekomen. Hij zou volgens een speciale aanklager in Zwitserland kunnen worden vervolgd vanwege het gebruik van een privéjet. "Er zijn duidelijke tekenen van strafbaar gedrag aan de kant van de FIFA-voorzitter", liet Stefan Keller in een persverklaring weten.

In een eerste reactie toonden de FIFA en Infantino zich "geschokt" door de aanklacht van Keller. "Dit is zowel kwaadaardig als lasterlijk. Het toont zijn extreme vooringenomenheid. Dit grenst aan karaktermoord", betoogde de FIFA, die alle nodige juridische stappen tegen Keller wil gaan ondernemen.

Keller was ingehuurd door het Openbaar Ministerie in Zwitserland om dubieuze ontmoetingen tussen Infantino en het voormalige hoofd van het federale parket, Michael Lauber, te onderzoeken. Lauber deed destijds een onderzoek naar de FIFA wegens corruptie. De bijeenkomsten tussen Infantino en Lauber werden aanvankelijk geheim gehouden en niet gedocumenteerd. Lauber moest daarom aftreden.

Onbehoorlijke bedrijfsvoering

Keller zei dat hij aanklachten tegen Infantino had bestudeerd wegens het gebruik van een privéjet tussen Suriname en Zwitserland. Hij vindt nu een strafrechtelijk onderzoek naar onbehoorlijke bedrijfsvoering door de FIFA-preses noodzakelijk.

De ethische commissie van de FIFA startte eerder al een voorlopig onderzoek in deze kwestie, maar sloot de zaak in augustus af wegens "gebrek aan geloofwaardig bewijs".

Het federale parket in Zwitserland gaf na het persbericht van Keller te kennen dat er nog geen documenten binnen zijn gekomen van de speciale aanklager. "Het federale parket voert momenteel geen strafrechtelijke procedure tegen FIFA-president Gianni Infantino", benadrukte een woordvoerder. Als Keller zijn belastende documenten heeft ingediend, worden ze onderzocht. Bij voldoende verdenking zal een procedure worden ingesteld.

Meer uit Sport

Voor Van Aert staan 'Ronde' en 'Roubaix' met stip op verlanglijst

BRUGGE (ANP) - Wout van Aert start zondag met veel vertrouwen in de Ronde van Vlaanderen. De Belgische kopman van Jumbo-Visma won afgelopen vrijdag de E3 Saxo Classic en maakte indruk in Gent-Wevelgem, waar hij de zege liet aan ploeggenoot Christophe Laporte. "Ik voel me goed. Ik ben hersteld van twee zware koersen. Alles is verlopen zoals het hoort", keek hij vooruit.

6 uur geleden
Jumbo-Visma klaar voor favorietenrol in Ronde van Vlaanderen

BRUGGE (ANP/BELGA) - Wielerploeg Jumbo-Visma gaat als topfavoriet van start in de Ronde van Vlaanderen en weet ook dat het daarmee de koers moet dragen. "Dat is natuurlijk de keerzijde van de medaille, als je met een sterke ploeg aan de start komt", kijkt ploegleider Maarten Wynants vooruit op de klassieker van zondag. "Maar wij kunnen dat."

7 uur geleden
IOC besluit niet voor eind juli over deelname Russen aan Spelen

LAUSANNE (ANP/DPA) - Het Internationaal Olympisch Comité beslist op z'n vroegst eind juli over een mogelijke deelname van atleten uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen van Parijs. De beslissing over deelname valt pas na de formele uitnodiging van de atleten aan de Spelen één jaar voor de openingsceremonie. Die staat gepland voor 26 juli 2024.

7 uur geleden
Oud-schaatskampioen Michel Mulder coach bij Team Novus

BEETSTERZWAAG (ANP) - Voormalig olympisch- en wereldkampioen schaatsen Michel Mulder wordt coach bij het internationale schaatscollectief Team Novus. De topsprinter van weleer, die goud won op de 500 meter op de Winterspelen van Sotsji in 2014, gaat de Australiër Daniel Greig bijstaan.

8 uur geleden
Wielrenner Van Baarle mist ook Ronde van Vlaanderen

BRUGGE (ANP) - Dylan van Baarle moet ook de Ronde van Vlaanderen overslaan. De renner van Jumbo-Visma is nog altijd niet volledig hersteld van de verwondingen die hij opliep door een val vorige week in de E3 Saxo Classic. Hij heeft last van een pijnlijke knie en heup en sloeg woensdag uit voorzorg al Dwars door Vlaanderen over.

9 uur geleden
Zwemmers bereiden zich in Hongarije voor op Spelen in Parijs

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse zwemmers gaan volgend jaar in de weken voorafgaand aan de Olympische Spelen in Parijs op trainingskamp naar Hongarije. Volgens bondscoach Mark Faber kan zijn ploeg in de Hongaarse plaats Hodmezovasarhely gebruikmaken van prima faciliteiten.

9 uur geleden
Verstappen tegen verminderen aantal vrije trainingen in Formule 1

MELBOURNE (ANP) - Max Verstappen is geen voorstander van het plan om het aantal vrije trainingen in de Formule 1 te verminderen. "Ik ben er geen fan van om het hele format aan te passen", zegt de wereldkampioen van Red Bull op de Nederlandse versie van de website motorsport.com.

9 uur geleden