Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FIFA-voorzitter Infantino weer in opspraak

FIFA-voorzitter Infantino weer in opspraak

BERN (ANP/DPA) - Voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA is weer in opspraak gekomen. Hij zou volgens een speciale aanklager in Zwitserland kunnen worden vervolgd vanwege het gebruik van een privéjet. "Er zijn duidelijke tekenen van strafbaar gedrag aan de kant van de FIFA-voorzitter", liet Stefan Keller in een persverklaring weten.

In een eerste reactie toonden de FIFA en Infantino zich "geschokt" door de aanklacht van Keller. "Dit is zowel kwaadaardig als lasterlijk. Het toont zijn extreme vooringenomenheid. Dit grenst aan karaktermoord", betoogde de FIFA, die alle nodige juridische stappen tegen Keller wil gaan ondernemen.

Keller was ingehuurd door het Openbaar Ministerie in Zwitserland om dubieuze ontmoetingen tussen Infantino en het voormalige hoofd van het federale parket, Michael Lauber, te onderzoeken. Lauber deed destijds een onderzoek naar de FIFA wegens corruptie. De bijeenkomsten tussen Infantino en Lauber werden aanvankelijk geheim gehouden en niet gedocumenteerd. Lauber moest daarom aftreden.

Onbehoorlijke bedrijfsvoering

Keller zei dat hij aanklachten tegen Infantino had bestudeerd wegens het gebruik van een privéjet tussen Suriname en Zwitserland. Hij vindt nu een strafrechtelijk onderzoek naar onbehoorlijke bedrijfsvoering door de FIFA-preses noodzakelijk.

De ethische commissie van de FIFA startte eerder al een voorlopig onderzoek in deze kwestie, maar sloot de zaak in augustus af wegens "gebrek aan geloofwaardig bewijs".

Het federale parket in Zwitserland gaf na het persbericht van Keller te kennen dat er nog geen documenten binnen zijn gekomen van de speciale aanklager. "Het federale parket voert momenteel geen strafrechtelijke procedure tegen FIFA-president Gianni Infantino", benadrukte een woordvoerder. Als Keller zijn belastende documenten heeft ingediend, worden ze onderzocht. Bij voldoende verdenking zal een procedure worden ingesteld.

Meer uit Sport

Viñales wint in MotoGP sprintrace bij Grote Prijs van de VS

AUSTIN (ANP) - Motorcoureur Maverick Viñales heeft een dag voor de hoofdrace van de Grote Prijs van de Verenigde Staten de sprintrace gewonnen. De Spaanse coureur, vanaf pole gestart, had in de kwalificatie al een ronderecord genoteerd op zijn Aprilia.

9 uur geleden
Steenbergen scherpt Nederlands record op 200 meter wissel aan

EINDHOVEN (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen heeft haar eigen Nederlands record op de 200 meter wisselslag aangescherpt. De 24-jarige Friezin tikte in de finale van de Eindhoven Qualification Meet aan in 2.08,86.

10 uur geleden
Ruud houdt Djokovic uit de finale in Monte Carlo

MONTE CARLO (ANP) - Casper Ruud heeft Novak Djokovic uit de finale van het masterstoernooi van Monte Carlo gehouden. De Noor won met 6-4 1-6 6-4 van de nummer 1 van de wereld. Het betekende pas de eerste zege ooit van de nummer 10 op de 24-voudig grandslamkampioen. Hij had in vijf duels nog nooit een set gewonnen van Djokovic.

13 uur geleden
Tennissters sluiten in Billie Jean King Cup af met vijfde zege

OEIRAS (ANP) - De Nederlandse tennissters hebben de speelweek in de Billie Jean King Cup afgesloten met een zege op Oostenrijk. Door de vijfde overwinning van de week eindigde de ongeslagen ploeg van captain Elise Tamaëla als eerste bij de wedstrijden in Oeiras, waar plaatsing voor de play-offs van het landentoernooi op het spel stond.

14 uur geleden
Tsitsipas verslaat Sinner en bereikt weer finale in Monte Carlo

MONACO (ANP) - Stefanos Tsitsipas heeft zich ten koste van de Italiaan Jannik Sinner geplaatst voor de finale van het masterstoernooi van Monte Carlo. Het werd 6-4 3-6 6-4 voor de als twaalfde geplaatste Griek, die zijn eerste eindstrijd van het seizoen gaat spelen.

16 uur geleden
Nadal bij rentree in Barcelona tegen Cobolli

BARCELONA (ANP) - Rafael Nadal neemt het in Barcelona bij zijn rentree op de tennisbaan na drie maanden afwezigheid op tegen de Italiaan Flavio Cobolli. Begin januari kreeg de Spaanse tennisser op het toernooi van Brisbane te maken met een nieuwe heupblessure. Nadal hoopte aanvankelijk in maart in Miami weer te kunnen spelen, maar dat toernooi kwam te vroeg.

18 uur geleden
Tennisster Osaka hoopt op deelname aan Spelen

TOKIO (ANP/AFP) - De Japanse tennisster Naomi Osaka hoopt haar land te mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Parijs. Daarvoor heeft ze wel clementie nodig van de leiders van de tennisbond van haar land omdat ze niet aan de eis van twee deelnames aan wedstrijden voor de Billie Jean King Cup heeft voldaan. Japan plaatste zich voor het eerst voor het eindtoernooi van de landencompetitie door te winnen van Kazachstan. Na vier jaar speelde Osaka weer voor haar land.

19 uur geleden