Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FIFA verbiedt alcohol in en bij stadions tijdens WK in Qatar

FIFA verbiedt alcohol in en bij stadions tijdens WK in Qatar

DOHA (ANP) - Tijdens de wedstrijden op het WK voetbal in Qatar kunnen supporters geen alcohol kopen in het stadion en op de omlopen direct rond de tribunes. Voetbalbond FIFA heeft dat bekendgemaakt, na een plotse draai van beleidsmakers in Qatar. Daarmee veranderen vlak voor het begin van het toernooi de afspraken. Het WK begint zondag.

In de handleiding voor fans stond tot voor kort dat ze drie uur voor de wedstrijden en een uur na het laatste fluitsignaal Budweiser-bier mogen kopen in en bij de stadions. Dat wordt nu dus anders. Alcoholvrij bier van sponsor Budweiser, met de naam Bud Zero, blijft wel verkrijgbaar.

In het conservatief-islamitische Qatar gelden strenge regels voor het gebruik van alcohol. Drinken in het openbaar is niet toegestaan. Alcohol is wel verkrijgbaar, maar de drankjes zijn peperduur. FIFA heeft echter een groot sponsorcontract met de Amerikaanse bierbrouwer Budweiser. Dat bedrijf betaalt de FIFA tientallen miljoenen zodat zijn naam op reclameborden staat en zodat alleen zijn bier kan worden geschonken in de stadions.

Reactie Budweiser

Budweiser reageerde met een bericht op Twitter waarin het bedrijf zei: "dit is ongemakkelijk". Een woordvoerder van moederbedrijf AB-InBev was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Volgens diverse media zouden de aangescherpte regels niet gelden voor de skyboxen met FIFA-bobo's, zij zouden tijdens de wedstrijden nog gewoon alcohol kunnen drinken. De FIFA zelf geeft daar geen duidelijkheid over.

Twijfels al sinds toewijzing aan Qatar

Sinds Qatar in 2010 het voetbaltoernooi toegewezen kreeg, zijn er vragen gerezen over de rol van alcohol tijdens het WK van dit jaar. Hoewel in Qatar, anders dan bijvoorbeeld buurland Saoedi-Arabië, alcohol niet helemaal is verboden, is het nuttigen ervan op openbare plaatsen illegaal. Bezoekers mogen ook geen alcohol meenemen naar Qatar, ook niet van de belastingvrije zones op de luchthaven. De meeste mensen kunnen ook geen alcohol kopen in de enige slijterij van het land. Alcohol wordt verder verkocht in bars in sommige hotels, waar bier omgerekend ongeveer 14,50 euro per halve liter kost.

Budweiser kan nog steeds bier verkopen op het FIFA Fan Festival in het centrum van Doha. Een glas bier kost daar naar verwachting zo'n 13,50 euro. Ook in sommige andere fanzones zal alcohol worden verkocht, terwijl andere zones alcoholvrij zijn.

Meer uit Voetbal

Mbappé schuldbewust na mislopen CL-finale met PSG

PARIJS (ANP/RTR) - Kylian Mbappé toonde zich schuldbewust na het opnieuw mislopen van de Champions League-finale met Paris Saint-Germain. "Ik had als eerste moeten scoren. Ik probeerde mijn team zo goed mogelijk te helpen, maar ik heb niet genoeg gedaan", zei de 25-jarige vedette na de tweede 1-0-nederlaag tegen Borussia Dortmund in de halve finales.

5 minuten geleden
Dortmund-coach hoopt laatste wedstrijd van seizoen nu te winnen

PARIJS(ANP) - Coach Edin Terzic van Borussia Dortmund hoopt wat terug te kunnen doen voor de fans in de laatste wedstrijd van het seizoen op 1 juni. De Duitsers bereikten de finale van de Champions League op Wembley door Paris Saint-Germain in de halve finales twee keer met 1-0 te verslaan.

6 uur geleden
PSG-coach Luis Enrique trots ondanks uitschakeling

PARIJS (ANP/RTR) - Coach Luis Enrique van Paris Saint-Germain was ondanks de uitschakeling in de halve finale van de Champions League trots op al zijn spelers. "We waren niet minder in beide wedstrijden, maar voetbal beloont diegenen die scoren en niet degenen die de paal en de lat raken", zei de Spaanse oefenmeester na de 1-0-nederlaag tegen Borussia Dortmund, dat de eerste halve finale ook al had gewonnen (1-0).

6 uur geleden
Reus krijgt afscheid bij Dortmund met finale Champions League

PARIJS (ANP) - Voetballer Marco Reus van Borussia Dortmund krijgt een fraaie afscheidswedstrijd nu zijn ploeg zich heeft geplaatst voor de finale van de Champions League. Dortmund won met 1-0 in Parijs van Paris Saint-Germain, nadat het de eerste wedstrijd in de halve finale in Duitsland ook al met 1-0 had gewonnen.

7 uur geleden
Winst van Champions League blijft voorlopig obsessie voor PSG

PARIJS (ANP) - Paris Saint-Germain moet nog minimaal een seizoen wachten op een felbegeerde eindzege in de Champions League. De kampioen van Frankrijk verloor ook het thuisduel met Borussia Dortmund (0-1), na een nederlaag vorige week in Duitsland (1-0) in de halve eindstrijd.

8 uur geleden
Dortmund na zege op PSG naar finale van Champions League

PARIJS (ANP) - Borussia Dortmund heeft zich als eerste club geplaatst voor de finale van de Champions League. De huidige nummer 5 van de Bundesliga won ook de uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain (0-1). De club bleef de kampioen van Frankrijk vorige week ook al de baas tijdens het eerste duel van de halve eindstrijd in Duitsland (1-0).

8 uur geleden
PSV'er Lang afwezig door verkeerde diagnoses en Pfeiffer

EINDHOVEN (ANP) - PSV'er Noa Lang zegt dat zijn lange afwezigheid komt door verkeerde diagnoses over zijn hamstringblessure en doordat hij de ziekte van Pfeiffer kreeg. "Ik houd dingen graag privé, maar ik vind dat ik nu wel dingen duidelijk moet maken", schrijft de 24-jarige aanvaller op Instagram.

8 uur geleden