Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FIFA-preses Infantino diep geraakt door beschuldigingen

FIFA-preses Infantino diep geraakt door beschuldigingen

MONTREUX (ANP/DPA) - Voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA is naar eigen zeggen diep geraakt door de beschuldigingen over mogelijke beïnvloeding van de rechtsgang. "Dat is heel hard bij mij aangekomen", liet hij weten tijdens een congres in Montreux. "We hebben juist heel veel investeringen gedaan om de geloofwaardigheid van de FIFA te herstellen."

Infantino kwam eerder deze zomer in opspraak nadat bekend was geworden dat het Zwitserse Openbaar Ministerie onderzoek naar hem doet. De FIFA-preses heeft al toegegeven dat hij een geheime ontmoeting heeft gehad met de toenmalige Zwitserse aanklager Michael Lauber, die het onderzoek naar corruptie leidde bij de toekenning van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar.

"Dat deed ik, omdat ik de schaduwen van het FIFA-verleden wilde verdrijven", legde Infantino in Montreux toe. "Je kunt een organisatie niet naar de toekomst leiden als je het verleden niet hebt aangepakt. Het overleg met de federale aanklager vond plaats om te bekijken hoe we de lopende procedures konden versnellen. Sommige van deze zaken lopen nu nog door."

Niet verboden

Het onderhoud tussen Lauber en Infantino was in principe niet verboden, maar had moeten gebeuren bij justitie. De twee zouden elkaar echter in een hotel hebben ontmoet. Lauber is inmiddels onder druk van deze affaire afgetreden en zijn immuniteit is opgeheven. Tegen Infantino loopt in Zwitserland nu eveneens een onderzoek. De FIFA-voorzitter wordt ervan verdacht dat hij Lauber ertoe heeft aangezet misbruik van zijn functie te maken.

De ethische commissie van de FIFA heeft een voorlopig onderzoek tegen Infantino in deze zaak beëindigd wegens een gebrek aan bewijs. Sepp Blatter, de voorganger van Infantino die na een reeks van schandalen bij de FIFA in 2015 vertrok, sprak daar schande van. De huidige preses van de mondiale voetbalbond haalde op zijn beurt in Montreux indirect uit naar de vroegere voetbalbaas.

Zelfbedieningswinkel

"De FIFA was verworden tot een 'zelfbedieningswinkel' waarin honderden miljoenen verdwenen. Dat moesten we veranderen. We moesten de mentaliteit veranderen. Elke euro kunnen we bij de FIFA nu volgen: waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat."

Sinds 2017 heeft de ethische commissie van de FIFA 56 sancties aan corrupte officials opgelegd, waarvan de helft levenslange schorsingen.

Meer uit Voetbal

Beleggersclub wil opheldering Ajax over onderzoek naar Mislintat

AMSTERDAM (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vraagt namens beleggers om meer informatie van Ajax over de gang van zaken rond het onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling bij de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat. "Bijna een week na aankondiging heeft Ajax nog geen nadere informatie verstrekt over het externe onderzoek", benadrukt de organisatie die opkomt voor de belangen van kleine particuliere beleggers.

34 minuten geleden
Arsenal komende twee duels mogelijk zonder aanvaller Saka

LONDEN (ANP) - Bukayo Saka mist mogelijk de komende twee wedstrijden van Arsenal. De buitenspeler, die vorige week in de Champions League-ontmoeting met PSV (4-0) de score opende, heeft een blessure overgehouden aan de Premier League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur van zondag. Dat duel eindigde in 2-2.

58 minuten geleden
Real Madrid ziet Güler opnieuw geblesseerd raken

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft nog weinig plezier beleefd aan Arda Güler. Trainer Carlo Ancelotti meldde dinsdag dat het Turkse toptalent fit was. Maar nog geen uur later volgde een medische update. Güler bleek een spierblessure te hebben opgelopen op de training en is naar verwachting een maand uitgeschakeld.

1 uur geleden
NEC stuurt Fransman Tibidi voorlopig terug naar Engeland

NIJMEGEN (ANP) - Het debuut van Alexis Tibidi bij NEC laat voorlopig op zich wachten. De Nijmeegse voetbalclub heeft de 19-jarige Fransman, die wordt gehuurd van Troyes, teruggestuurd naar Engeland om daar te werken aan zijn trainingsachterstand. Troyes maakt deel uit van de City Football Group, waarvan Manchester City de bekendste club is.

1 uur geleden
PSV-trainer Bosz onder indruk van Go Ahead Eagles

EINDHOVEN (ANP) - PSV-trainer Peter Bosz verwacht niet dat zijn elftal de inhaalwedstrijd tegen Go Ahead Eagles woensdag eenvoudig wint. "Ik schijn het niet te mogen zeggen, maar daar heb ik lak aan. Ik vind echt dat Go Ahead een leuke ploeg heeft. Het verrast me niet dat ze op de zesde plaats staan. Het is een team dat al wat langer bij elkaar speelt", aldus de coach van de Eindhovenaren, die na vijf duels in de Eredivisie nog zonder puntenverlies zijn.

1 uur geleden
Finale Europese Supercup volgend jaar in Warschau

LIMASSOL (ANP) - De finale van de Europese Supercup is volgend jaar in Warschau. Dat is dinsdag besloten door het uitvoerend comité van de UEFA, dat bijeenkwam in Limassol op Cyprus. Het duel tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League is op woensdag 14 augustus.

2 uur geleden
Clubeigenaren Chelsea zijn voor Pochettino welkom in kleedkamer

LONDEN (ANP) - Chelsea-trainer Mauricio Pochettino vindt het geen probleem dat de clubeigenaren na afloop van wedstrijden soms de kleedkamer opzoeken. Volgens Engelse media gebeurde dat zondag, toen de Londenaren in eigen stadion met 1-0 van Aston Villa verloren. Het rijke Chelsea staat door die nederlaag na zes wedstrijden slechtste veertiende. Vorig seizoen kwam Chelsea in de eindstand niet verder dan de twaalfde plek.

3 uur geleden