Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FIFA: coronacrisis kost voetbalwereld 9,3 miljard euro

FIFA: coronacrisis kost voetbalwereld 9,3 miljard euro

ZÜRICH (ANP/AFP) - Het coronavirus kost volgens een berekening van de FIFA de voetbalwereld naar verwachting 11 miljard Amerikaanse dollar, omgerekend ongeveer 9,3 miljard euro.

Meer dan 150 voetbalbonden vroegen al om financiële hulp bij de wereldvoetbalbond, dat een noodfonds van 1,5 miljard euro opzette. "Dat is een enorm aantal. Dit raakt de hele voetbalwereld, inclusief alle jeugdopleidingen. Volgend jaar zal de impact nog niet verdwenen zijn. Daarom is dit noodfonds niet tijdgebonden. Nationale bonden kunnen later ook nog leningen aanvragen", zegt Olli Rehn, voorzitter van de stuurgroep rond het coronavirus bij de FIFA.

Volgens Rehn is het voetbal in Europa, in termen van absolute kosten, het zwaarst getroffen. Veel clubs in Zuid-Amerika hebben het zwaar, omdat daar de competitie loopt van het voorjaar tot de herfst. Dat is net de periode dat het coronavirus het voetbal trof.

Rehn benadrukt dat het beschikbaar gestelde geld voor de juiste doeleinden moet worden gebruikt. "Voor corruptie is geen plaats in het voetbal. Goed bestuur vormt de kern van dit Covid-19-hulpfonds", zegt hij. "We hebben dit duidelijk gemaakt aan de aangesloten bonden. Sommige van die bonden hebben geklaagd over zware nalevingsprocedures. Daar ben ik behoorlijk aan gewend. We eisen volledige naleving en we werken samen met wereldwijd bekende accountantskantoren."

De voorzitter van de stuurgroep gaf woensdag ook enkele voorbeelden van hoe het noodfonds al wordt gebruikt. In Thailand heeft het geld bijgedragen aan het herstarten van de nationale competitie, inclusief coronatesten, maar ook om de videoscheidsrechter (VAR) te implementeren. Mexico besteedde zijn volledige subsidie ​​van 1,5 miljoen Amerikaanse dollar aan zijn nationale vrouwencompetitie. Uruguay kon door het beschikbaar gestelde geld personeel binnenboord houden waardoor de voetbalbond goed kan blijven functioneren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Voetbal

Bayern München en Sevilla strijden om Europese Supercup

BOEDAPEST (ANP) - Bayern München en Sevilla strijden donderdagavond vanaf 21.00 uur in Boedapest om de Europese Supercup. De Duitse kampioen won vorige maand de Champions League, Luuk de Jong bezorgde Sevilla met twee doelpunten in de finale tegen Internazionale (3-2) de eindzege in de Europa League.

1 uur geleden
Aanvaller Suárez verruilt Barcelona voor Atlético Madrid

BARCELONA (ANP) - Luis Suárez (33) blijft in Spanje voetballen. De 33-jarige aanvaller uit Uruguay stapt van Barcelona over naar Atlético Madrid. Beide clubs hebben een akkoord bereikt over de afkoopsom. Volgens Barça gaat het om een bedrag van 6 miljoen euro aan variabele betalingen.

1 uur geleden
Havertz maakt indruk bij Chelsea met eerste hattrick in carrière

LONDEN (ANP) - Topaankoop Kai Havertz van Chelsea heeft voor de eerste keer in zijn profcarrière een hattrick op zijn naam gebracht. De 21-jarige Duitser scoorde drie keer in de bekerwedstrijd tegen Barnsley, dat uitkomt in de Championship. De Londense ploeg zegevierde op eigen veld met 6-0.

7 uur geleden
Selectie Mainz, met Boëtius en St. Juste, in staking

MAINZ (ANP/DPA) - De selectie van de Duitse voetbalclub FSV Mainz, met de Nederlanders Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius, is in opstand gekomen tegen de directie. De spelersgroep ging in staking, waardoor de middagtraining kwam te vervallen.

8 uur geleden
Di María vier duels geschorst bij Paris SG wegens spugen

PARIJS (ANP) - De tuchtcommissie van de Franse profliga (LFP) heeft middenvelder Ángel Di María van Paris Saint-Germain voor vier duels geschorst wegens spugen naar een tegenstander. Zijn straf gaat op 29 september in. De Argentijnse international kan daardoor zondag nog aantreden in het competitieduel met Reims. Daarna kan hij pas op 8 november weer in actie komen tegen Rennes.

9 uur geleden
Supertalent Fati maakte promotie bij FC Barcelona

BARCELONA (ANP) - Trainer Ronald Koeman heeft supertalent Ansu Fati bij FC Barcelona promotie gegeven. De 17-jarige aanvaller mag zich met onmiddellijke ingang volwaardig lid van de A-selectie noemen. Daarmee is zijn afkoopclausule verhoogd van 170 naar 400 miljoen euro.

10 uur geleden
Frank de Boer bondscoach Oranje tot en met WK 2022

ZEIST (ANP) - Oud-international Frank de Boer (50) is de nieuwe bondscoach van Oranje. De KNVB heeft hem aangesteld tot en met het WK in het najaar van 2022 in Qatar.

12 uur geleden