Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Fietsers en voetgangers in EU onvoldoende beschermd'

'Fietsers en voetgangers in EU onvoldoende beschermd'

BRUSSEL (ANP) - Fietsers en voetgangers zijn bijna voor een derde slachtoffer van alle dodelijke verkeersongelukken in de EU. Jaarlijks komen gemiddeld 5180 voetgangers en 2160 fietsers om in het verkeer, stelt de Europese Raad voor de Verkeersveiligheid (ETSC) in een rapport. Volgens de organisatie doen overheden onvoldoende om deze kwetsbare verkeersdeelnemers tegen de gevaren op de weg te beschermen.

Tussen 2010 en 2018 stierven volgens ETSC minstens 70.000 EU-burgers die te voet of fiets onderweg waren door verkeersongelukken. Van de voetgangers die door een auto werden aangereden, overleed 99 procent ter plekke, van de fietsers 83 procent. Vooral 65-plussers en jonge kinderen lopen gevaar op de weg. De afgelopen tien jaar is het aantal ongelukken met dodelijke afloop in de EU voor automobilisten of hun passagiers jaarlijks gemiddeld met 3,1 procent gedaald, maar het percentage dodelijke fietsongelukken neemt nauwelijks af.

De ETSC wijst erop dat met de vergrijzing en toenemende populariteit van het fietsen in heel Europa maatregelen dringend nodig zijn. Het rapport beveelt aan bij stadsplanning voorrang aan wandel- en fietspaden te geven en meer 30 kilometerzones aan te leggen.

In Nederland kwamen volgens CBS-cijfers in 2018 228 fietsers om het leven, tegen 208 in 2017.

Meer uit Buitenland

Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

1 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

6 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

6 uur geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

9 uur geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

11 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

13 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

14 uur geleden