Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fieldlab: advies OMT steun voor EK-wedstrijden met publiek

Fieldlab: advies OMT steun voor EK-wedstrijden met publiek

DEN HAAG (ANP) - Fieldlab Evenementen ziet het OMT-advies over testevenementen als een "steun in de rug" om evenementen als EK-voetbalwedstrijden met publiek komende zomer door te laten gaan. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om te wachten met het organiseren van nieuwe Fieldlab-evenementen die buiten worden gehouden met publiek tot de tweede stap in de versoepelingen kan worden gezet en er voldaan wordt aan een aantal aanvullende eisen.

In de adviesbrief die het OMT maandag aan het ministerie van Volksgezondheid presenteerde staat ook dat de strenge regels van Fieldlab die nu al zijn voorgesteld voor evenementen moeten blijven gelden. Zo moeten mensen die zich verplaatsen tijdens een optreden of wedstrijd een mondkapje op. Daarnaast moeten alle deelnemers en medewerkers zich binnen 24 uur voor het einde van het evenement laten testen op het coronavirus.

Het OMT stelt daarbij nog een aantal aanvullende eisen. Zo zouden medewerkers en deelnemers aan een evenement vier uur voor aanvang een gezondheidscheck moeten volgen, om uit te sluiten dat ze alsnog klachten hebben ontwikkeld.

Strenge voorwaarden

Het OMT zegt daarbij dat bubbels van mensen zo klein mogelijk moeten blijven, zodat bron- en contactonderzoek achteraf goed uit te voeren is. Na vijf dagen moet iedereen die bij een evenement is geweest een test aangeboden krijgen. Als aan al deze voorwaarden wordt voldaan, kunnen evenementen doorgaan.

Een woordvoerder van Fieldlab denkt dat voetbalwedstrijden met publiek goed te organiseren zijn met inachtneming van die strenge voorwaarden. Het naar binnen en buiten laten gaan van toeschouwers kan goed worden gereguleerd. Ook zit het publiek verdeeld over verschillende vakken, waardoor de bubbels van mensen zo klein mogelijk blijven. Hij zegt daarbij dat bezoekers continu worden gewezen op het naleven van de maatregelen in voetbalstadions.

De woordvoerder zegt daarbij dat het OMT alleen nog een advies naar buiten heeft gebracht over buitenevenementen waar het publiek op een plek blijft staan of zitten. Het OMT komt volgens hem later met een advies over andere evenementen, zoals concerten binnen of festivals waar iedereen rondloopt.

Meer uit Binnenland

Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

1 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

1 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

1 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

2 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

4 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

11 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

11 uur geleden