Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Festivalbranche: we gaan het redden ondanks personeelstekorten

Festivalbranche: we gaan het redden ondanks personeelstekorten

AMSTERDAM (ANP) - Hoewel ook in de festivalbranche sprake is van een flink tekort aan personeel, verwachten verschillende betrokkenen uit de sector niet dat er daardoor evenementen afgelast zullen worden. Dat zeggen zij desgevraagd tegen het ANP.

Volgens Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) zit "het knelpunt vooral bij de toeleveranciers". "Een festivalorganisator bedenkt het evenement - het concept, de line-up - maar veel andere zaken worden uitbesteed aan andere partijen." Volgens Schans zijn er dan ook "over de hele linie" tekorten, waarbij er in absolute aantallen bijvoorbeeld veel barmedewerkers en stagehands nodig zijn. "Na twee jaar corona is veel georganiseerd personeel weg. Er is nu een enorme wervingscampagne gaande maar zeker niet iedereen keert terug. Met name zelfstandigen die wel beschikbaar zijn, zijn een stuk duurder", aldus de VNPF-directeur.

"Op alle plekken zijn mensen nodig", beaamt ook Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Die organisatie vertegenwoordigt allerlei partijen in de branche, van muntjesmakers tot barbouwers. "De harde vaste kern werkt nog wel in de branche, maar de flexibele schil zijn we kwijtgeraakt in de coronacrisis." Hij merkt dat vacatures waarvoor je een opleiding gevolgd moet hebben, zoals beveiligers, lastiger te vervullen zijn dan bijvoorbeeld horecapersoneel. "Als ik vandaag studenten werf om biertjes te tappen kunnen ze volgende week komen werken. Waar het in de vaste horeca nog knap lastig kan zijn om mensen te vinden, is dat bij ons in de evenementenbranche wat minder lastig omdat het een combi is van een dag werken en nog een paar uurtjes feest meepakken. Bovendien ben je vrijer qua werktijden."

Juni is volgens Westermann "traditioneel een drukke festivalmaand". Zo staan de komende weekenden meerdere festivals gepland, met het pinksterweekend over twee weken als voorlopig piekmoment. In dat weekend zijn in Amsterdam onder meer Amsterdam Open Air en Lente Kabinet, wordt in Arnhem Free Your Mind georganiseerd en vindt in het Brabantse Erp Harmony of Hardcore plaats. Later in juni gaat ook Pinkpop van start met de eerste editie sinds het uitbreken van de pandemie.

Gaan de bezoekers de komende tijd wat merken van de krapte op de arbeidsmarkt? "Het streven is van niet", zegt Schans. "We gaan ervan uit dat het allemaal lukt, al zal je soms ergens wat langer moeten wachten." Ook Westermann heeft er vertrouwen in. "Ik heb het gevoel dat we het net voor elkaar gaan krijgen, al zal de rek qua personeel volledig opgezocht worden."

Meer uit Binnenland

Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

1 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

1 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

2 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

5 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

5 uur geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

7 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

9 uur geleden