Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Festivalbranche: we gaan het redden ondanks personeelstekorten

Festivalbranche: we gaan het redden ondanks personeelstekorten

AMSTERDAM (ANP) - Hoewel ook in de festivalbranche sprake is van een flink tekort aan personeel, verwachten verschillende betrokkenen uit de sector niet dat er daardoor evenementen afgelast zullen worden. Dat zeggen zij desgevraagd tegen het ANP.

Volgens Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) zit "het knelpunt vooral bij de toeleveranciers". "Een festivalorganisator bedenkt het evenement - het concept, de line-up - maar veel andere zaken worden uitbesteed aan andere partijen." Volgens Schans zijn er dan ook "over de hele linie" tekorten, waarbij er in absolute aantallen bijvoorbeeld veel barmedewerkers en stagehands nodig zijn. "Na twee jaar corona is veel georganiseerd personeel weg. Er is nu een enorme wervingscampagne gaande maar zeker niet iedereen keert terug. Met name zelfstandigen die wel beschikbaar zijn, zijn een stuk duurder", aldus de VNPF-directeur.

"Op alle plekken zijn mensen nodig", beaamt ook Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Die organisatie vertegenwoordigt allerlei partijen in de branche, van muntjesmakers tot barbouwers. "De harde vaste kern werkt nog wel in de branche, maar de flexibele schil zijn we kwijtgeraakt in de coronacrisis." Hij merkt dat vacatures waarvoor je een opleiding gevolgd moet hebben, zoals beveiligers, lastiger te vervullen zijn dan bijvoorbeeld horecapersoneel. "Als ik vandaag studenten werf om biertjes te tappen kunnen ze volgende week komen werken. Waar het in de vaste horeca nog knap lastig kan zijn om mensen te vinden, is dat bij ons in de evenementenbranche wat minder lastig omdat het een combi is van een dag werken en nog een paar uurtjes feest meepakken. Bovendien ben je vrijer qua werktijden."

Juni is volgens Westermann "traditioneel een drukke festivalmaand". Zo staan de komende weekenden meerdere festivals gepland, met het pinksterweekend over twee weken als voorlopig piekmoment. In dat weekend zijn in Amsterdam onder meer Amsterdam Open Air en Lente Kabinet, wordt in Arnhem Free Your Mind georganiseerd en vindt in het Brabantse Erp Harmony of Hardcore plaats. Later in juni gaat ook Pinkpop van start met de eerste editie sinds het uitbreken van de pandemie.

Gaan de bezoekers de komende tijd wat merken van de krapte op de arbeidsmarkt? "Het streven is van niet", zegt Schans. "We gaan ervan uit dat het allemaal lukt, al zal je soms ergens wat langer moeten wachten." Ook Westermann heeft er vertrouwen in. "Ik heb het gevoel dat we het net voor elkaar gaan krijgen, al zal de rek qua personeel volledig opgezocht worden."

Meer uit Binnenland

Boeren in actie bij zo'n 20 distributiecentra van supermarkten

DEN HAAG (ANP) - Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs onder meer sociale mediakanalen en lokale nieuwsmedia.

1 uur geleden
Grote drukte op Schiphol, lange rijen reizigers bij vertrekhal

SCHIPHOL (ANP) - Het is erg druk met reizigers op Schiphol. Bij de vertrekhal staan lange rijen wachtende mensen onder de tenten die buiten zijn opgezet. Maar ook bij de aankomsthal is het erg druk. Het gevreesde boerenprotest bij de luchthaven blijft vooralsnog uit, maar zorgde wel voor meer mensen die extra vroeg zijn gekomen.

1 uur geleden
Lange rijen op vliegveld Eindhoven door vroege reizigers

EINDHOVEN (ANP) - Op het vliegveld van Eindhoven staan lange rijen reizigers te wachten tot ze kunnen inchecken. Veel mensen zijn eerder naar de luchthaven gekomen dan de bedoeling is, omdat ze bang waren onderweg te stranden door de mogelijke boerenprotesten. Dat bevestigt een woordvoerster van het vliegveld na een bericht van Omroep Brabant.

1 uur geleden
Vooral minder zuivel in supermarktschappen door boerenblokkades

DEN HAAG (ANP) - In diverse supermarkten in het land begint een tekort aan zuivel te ontstaan. Door de boerenacties bij distributiecentra zijn vooral dit soort verse producten hier en daar al op, zien journalisten van het ANP. In totaal bezochten zij aan het begin van de middag zo'n twintig supermarkten verspreid over het land. Overige producten zijn daar nog volop verkrijgbaar.

1 uur geleden
Vissers beëindigen blokkade haven van Harlingen

HARLINGEN (ANP) - De demonstrerende vissers die maandagochtend de haven van Harlingen blokkeerden, hebben hun actie kort na het middaguur beëindigd, meldt de gemeente. Dat betekent dat de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling kunnen worden hervat.

1 uur geleden
Rico Verhoeven speelt zijn eerste hoofdrol in internationale film

AMSTERDAM (ANP) - Kickbokser Rico Verhoeven heeft zijn eerste hoofdrol in een grote internationale speelfilm te pakken. Hij vertolkt de belangrijkste rol in de internationale actiefilm Black Lotus van de Bulgaarse regisseur Todor Chapkanov. De opnames vinden plaats op meerdere locaties in Europa. Maandag werd er gefilmd in Amsterdam, waar Verhoeven onder meer vanaf een brug op een rijdende auto sprong.

1 uur geleden
Meldkamer Noord-Nederland: bel 112 alleen bij gevaar

DRACHTEN (ANP) - De Meldkamer Noord-Nederland roept op in verband met de boerenprotesten terughoudend te zijn met het bellen naar noodnummer 112. "In verband met de boerenprotestacties het verzoek alléén 112 te bellen wanneer er zich gevaarlijke en/of levensbedreigende situaties voordoen", zo schrijft de meldkamer op Twitter en Facebook.

1 uur geleden