Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Federal Reserve komt met rentestap in tijd van onzekerheden

Federal Reserve komt met rentestap in tijd van onzekerheden

WASHINGTON (ANP) - De Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, maakt woensdagavond zijn nieuwe rentebesluit bekend. Naar verwachting kondigt voorzitter Jerome Powell dan aan dat het belangrijkste tarief een kwart procentpunt omhoog gaat ten opzichte van het nu nog historisch lage niveau. Maar er zal vooral veel aandacht uitgaan naar zijn toelichting op het besluit, want door de almaar toenemende inflatie en oorlog in Oekraïne zijn er veel onzekerheden bijgekomen.

De 'Fed' moet zorgen voor een inflatie van rond de 2 procent en een optimaal benutte arbeidsmarkt. Aan het begin van de coronapandemie reageerde de centralebankenkoepel met drastische renteverlagingen en het massaal opkopen van obligaties om de economie draaiende te houden. In de eerste maanden van 2020 verloren veel Amerikanen door de coronacrisis hun baan en heerste er paniek op de financiële markten.

Het economisch herstel ging in 2021 hard. Zo is de werkloosheid erg laag. Tegelijkertijd stegen de prijzen na de zomer steeds harder en hebben de VS nu te maken met de sterkste inflatie sinds de vroege jaren tachtig. Dat kwam onder andere doordat grondstoffenleveranciers en containervervoerders de sterk toegenomen vraag naar hun producten en diensten niet konden bijbenen. Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn de prijzen voor olie en gas nog sterker gestegen, wat de inflatie verder kan aanjagen. Maar die oorlog kan de Amerikaanse economie ook pijn doen.

Powell zei onlangs tegen leden van het Amerikaanse Congres dat hij bereid was de rente in grotere stappen dan 0,25 procentpunt te verhogen als de inflatie langere tijd extreem hoog blijft. Maar tegelijkertijd gaf hij toe niet goed te kunnen voorspellen wat het uiteindelijke effect van de oorlog op de economie in de VS zou zijn.

Meer uit Financieel

Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

7 minuten geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

38 minuten geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

1 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

2 uur geleden
Analisten: woekerpolisclaims kunnen NN en ASR veel geld kosten

AMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

3 uur geleden
Fabrikanten elektrische auto's winnen op beurs in New York

NEW YORK (ANP) - De fabrikanten van elektrische auto's Lucid en Rivian zijn woensdag op de beurs in New York meer waard geworden. Een dag eerder stegen ze ook al door de aanhoudende stakingen bij General Motors, Ford en Stellantis in de staat Michigan. De Amerikaanse president Joe Biden bracht deze week een bezoek aan de stakers en betuigde zijn steun aan hun strijd voor een loonsverhoging, wat wordt gezien als een tegenvaller voor de autofabrikanten.

4 uur geleden
Beleggersclub: snelle actie Philips nodig voor herstel vertrouwen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat Philips haast moet maken om niet alleen gedupeerden van defecte slaapapneu-apparaten te compenseren, maar ook de aandeelhouders. Volgens de beleggersvereniging hebben zij kapitaal ter beschikking gesteld aan het medisch-technologische concern "in de overtuiging te maken te hebben met een prudent opererende onderneming". Maar door meldingen niet naar buiten te brengen, heeft Philips volgens de VEB "willens en wetens haar vennootschappelijke en maatschappelijke plichten verzuimd".

5 uur geleden