Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Federal Reserve komt met nieuwe renteverhoging

Federal Reserve komt met nieuwe renteverhoging

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve gaat woensdag opnieuw de rente verhogen in zijn strijd tegen de hardnekkig hoge inflatie in de Verenigde Staten. Naar verwachting gaat de rente met 0,75 procentpunt omhoog, net als bij de rentevergadering in juni. Dat was toen de grootste rentestap sinds 1994.

De tweedaagse beleidsvergadering van de Fed is dinsdag begonnen. Het rentebesluit wordt woensdag om 20.00 uur (Nederlandse tijd) bekendgemaakt. Daarna geeft Fed-voorzitter Jerome Powell een toelichting. De Fed heeft dit jaar de rente al meerdere keren verhoogd.

De inflatie in de VS is in juni opgelopen naar meer dan 9 procent, het hoogste niveau in ruim veertig jaar. De inflatie wordt vooral aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, maar ook door hogere prijzen voor levensmiddelen en andere goederen en diensten. Door de hoge inflatie wordt de koopkracht van Amerikaanse huishoudens ondermijnd.

Er is wel vrees dat de sterke renteverhogingen van de Fed een economische recessie kunnen veroorzaken. Later deze week komt een voorlopige raming naar buiten over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal kromp de grootste economie van de wereld nog.

De bestrijding van de hoge inflatie is ook een prioriteit voor de regering van president Joe Biden. Zijn populariteit staat onder druk door de sterk opgelopen consumentenprijzen, omdat huishoudens financieel hard worden geraakt in de portemonnee.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

6 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

6 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

7 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

10 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

10 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

10 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

11 uur geleden