Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

De rentetarieven gaan opnieuw met een kwart procentpunt omhoog. Daardoor is rente op het hoogste niveau uitgekomen sinds 2007. Door lenen duurder te maken, probeert de centrale bank de vraag in de economie al langer af te remmen en dat zou de inflatie moeten beteugelen. Het gaat inmiddels om de negende renteverhoging op rij.

Bij beleggers leven de laatste tijd echter grote zorgen over de bankensector. Die zijn veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. De problemen bij de regionale banken zouden zijn ontstaan doordat de rente in de VS in korte tijd hard is opgelopen. Enkele analisten, zoals die van Goldman Sachs, dachten dat de Fed vanwege de onrust wellicht zou afzien van een verdere verhoging van de rente.

Gevolgen

Volgens een verklaring van de Amerikaanse centrale bank is het bankensysteem in het land evenwel "gezond en veerkrachtig". Tegelijkertijd waarschuwen de beleidsmakers dat de recente ontwikkelingen "waarschijnlijk zullen leiden tot strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven". Ook zou de situatie gevolgen kunnen hebben voor de economische bedrijvigheid, de arbeidsmarkt en ook de inflatie. Maar hoe dat precies uitpakt, is nu nog niet goed in te schatten.

Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen. Dat lijkt een duidelijk teken dat de Fed ervan overtuigd is dat zijn poging om de inflatie te beteugelen niet een mogelijke bankencrisis in de hand zal werken. Op de vergadering van de Fed zou een eventuele pauze bij het opvoeren van de rente wel zijn besproken, maar uiteindelijk zag de centrale bank daar toch geen aanleiding toe. Een renteverlaging zit er dit jaar zeker nog niet in. Daarover zijn de beleidsmakers bij de Fed het volgens Powell sowieso eens.

De ECB besloot vorige week eveneens om door te gaan met het verhogen van de rente. Maar sindsdien is er al weer veel gebeurd in de bankensector. Zo moest de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse, die al langer werd geplaagd door schandalen, afgelopen weekend worden gered door de eveneens Zwitserse concurrent UBS. UBS is de bank waar voormalig ING-topman Ralph Hamers de leiding heeft.

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

2 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

4 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

5 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

6 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

6 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

10 uur geleden