Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed: renteverhoging kan sneller als inflatie hoog blijft

Fed: renteverhoging kan sneller als inflatie hoog blijft

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse rente zou wel eens sneller dan verwacht kunnen worden verhoogd. Als de inflatie hoog blijft en de economie blijft groeien, dan zit die mogelijkheid er voor de beleidsbepalers van de Amerikaanse centrale bank wel in. Dat blijkt uit de notulen van de vorige beleidsvergadering van de Federal Reserve half december.

Destijds bleek al dat de Fed de coronasteun versneld zou afbouwen en dat de beleidsbepalers tot wel drie renteverhogingen verwachtten dit jaar. Naar nu blijkt zou de rente dus al eerder in het jaar kunnen worden verhoogd. Wel moet eerst de corona-opkoopregeling af zijn gebouwd. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf eerder aan dat de rente laag blijft totdat dat proces voltooid is. Dat staat in het eerste kwartaal gepland.

De inflatie blijft volgens de beleidsbepalers nog wel enige tijd hoog. Die was in de Verenigde Staten in november 6,8 procent, onder meer doordat er tekorten zijn aan grondstoffen en materialen, waardoor de prijzen stijgen. Die problemen, onder meer veroorzaakt door coronamaatregelen in andere landen, zijn niet van het ene op het andere moment opgelost.

Bovendien was de Fed tijdens de vorige vergadering nog zeer bezorgd over de omikronvariant van het coronavirus, waar nog weinig over bekend was. Inmiddels lijkt het erop dat de ziekteverschijnselen van die variant veel minder ernstig zijn, wat de groei van de economie ten goede zal komen. Ook dat lijkt de weg te openen voor een snellere renteverhoging.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

4 uur geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

6 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

6 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

7 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

9 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

9 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

10 uur geleden