Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-preses Powell: snel extra overheidssteun VS nodig

Fed-preses Powell: snel extra overheidssteun VS nodig

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Om de economische schade van de coronacrisis te beperken, is snel extra financiële hulp vanuit de Amerikaanse overheid nodig voor kleine ondernemers. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat. Minister van Financiën Steven Mnuchin hield een vergelijkbaar betoog voor de volksvertegenwoordigers.

De komst van een vaccin tegen het coronavirus is weliswaar goed nieuws voor mensen die in publieksgerichte sectoren werken, maar volgens Powell zijn hun persoonlijke financiën de komende tijd nog wel in gevaar. "Zij zien misschien wel het licht aan het einde van de tunnel, maar om daar te komen hebben ze meer hulp nodig", zei de centralebankpresident over bijvoorbeeld restaurants, hotels en bioscopen.

"Deze ondernemingen kunnen niet nog drie of vier jaar wachten" zei Mnuchin. Hij opperde dat de federale overheid nog eens 300 miljard dollar aan giften moet uitdelen aan bedrijven die het door de pandemie zwaar hebben. Daarbij tekende hij aan dat het aan Congresleden is om daar een beslissing over te nemen.

Akkoord over 2200 miljard dollar steun

Congresleden van zowel de Republikeinse als Democratische partij leken gehoor te geven aan de oproep. Ze kwamen op vrijwel hetzelfde moment met een gezamenlijk voorstel voor coronasteun van 908 miljard dollar. Dit voorjaar bereikten de twee partijen een akkoord over grofweg 2,2 biljoen (2200 miljard) dollar aan financiële hulp, maar over een vervolgpakket bleven Republikeinen en Democraten het maandenlang oneens.

Powell vertelde de Senaatscommissie dat de Amerikaanse economie weliswaar herstelt, maar dat de nieuwe opleving van het coronavirus hem zorgen baart. Bovendien is de werkloosheid nog altijd hoger dan voor de virusuitbraak. Zo zijn er 10 miljoen minder banen dan in februari, zo schetste hij.

Mnuchin en Powell vochten onlangs nog in het openbaar een conflict uit over coronasteun, een zeldzaamheid voor een zittende Fed-voorzitter en minister van Financiën. De minister wilde dat 500 miljard dollar bedoeld voor noodleningen, die via de Fed liepen, elders inzetten omdat het geld niet werd gebruikt. Volgens Powell verdween daarmee een belangrijk middel dat de Fed achter de hand kon houden om de rust op financiële markten te bewaren.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden