Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-notulen en resultaten Lucas Bols centraal op Damrak

Fed-notulen en resultaten Lucas Bols centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. De aantekeningen van de centrale bankiers geven mogelijk meer inzicht over de rentestap bij de volgende vergadering. Begin mei schroefde de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten met een half procentpunt op om de hoge inflatie te bestrijden.

Op het Damrak kwam Lucas Bols nog met jaarcijfers. De dranken- en likeurenproducent profiteerde in zijn gebroken boekjaar van de geleidelijke heropening van de horeca en keerde terug naar het niveau van vóór de pandemie. Verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens hadden wel invloed op zowel de beschikbaarheid als de prijzen van grondstoffen en logistieke diensten, waardoor de winstgevendheid onder druk stond. Topman Huub van Doorne stelde erg tevreden te zijn met de resultaten en positief te zijn over de vooruitzichten.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een hoger begin, na de verliesbeurt van 2 procent een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen lijken in het groen te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend licht vooruit. De Nikkei in Tokio bleef achter en eindigde 0,3 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,2 procent in de plus. De centrale bank van Nieuw-Zeeland verhoogde de rente in het land met een half procentpunt tot 2 procent.

Advieswijziging

Het aandeel Philips zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan hebben hun aanbeveling voor het zorgtechnologiebedrijf teruggeschroefd.

Ook Air France-KLM blijft in de belangstelling staan. De luchtvaartcombinatie zag dinsdag een vijfde aan beurswaarde verdampen na de aankondiging van de uitgifte van nieuwe aandelen. Met de opbrengst wil het concern de tijdens de coronacrisis ontvangen staatssteun sneller terugbetalen.

Statiegeldmachines

Envipco bracht dinsdag nabeurs de resultaten naar buiten. De maker van statiegeldmachines zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen dankzij sterke prestaties in Noord-Amerika, de grootste markt van het bedrijf. Envipco leed wel een verlies. Het bedrijf kampt met uitdagingen in de toeleveringsketen en hogere transportkosten. Door onder meer de prijzen te verhogen wil het bedrijf de marges verbeteren. Voor het huidige kwartaal wordt opnieuw een sterke omzetgroei voorzien.

De euro was 1,0703 dollar waard, tegen 1,0730 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 110,61 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 114,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ticketprijzen Lufthansa verder omhoog door milieuheffing

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa gaat vliegtickets tot 72 euro duurder maken met een milieutoeslag. Eerder maakte Air France-KLM zijn tickets al duurder vanwege het milieu. Luchtvaartmaatschappijen worstelen om de kosten van nieuwe EU-regels voor het verminderen van uitstoot te dekken.

1 uur geleden
Woonbond: senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder

AMSTERDAM (ANP) - De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

1 uur geleden
LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

1 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

1 uur geleden
Ford roept ruim half miljoen F-150 pick-uptrucks terug in VS

NEW YORK (ANP/DPA) - Autoproducent Ford Motor roept in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen F-150 pick-uptrucks terug vanwege een computerprobleem. Door dit euvel kan de auto onverwacht uit zichzelf terugschakelen naar de eerste versnelling. Dit kan ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het voertuig verliest, met mogelijk een ongeluk als gevolg, waarschuwt de National Highway Traffic Safety Administration.

1 uur geleden
Van Weyenberg: snel na zomer besluit over TenneT

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) verwacht "snel na de zomer" een besluit over de financiering van TenneT, nu de verkoop van de Duitse tak van de stroomnetbeheerder is afgeketst. Dat is althans de planning op het ministerie, zei hij tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Het is aan het nieuwe kabinet om een oplossing te kiezen.

2 uur geleden
Novo Nordisk steekt miljarden in uitbreiding medicijnproductie

BAGSVAERD (ANP/BLOOMBERG) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk steekt meer dan 4 miljard dollar in een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. De uitbreiding moet helpen om nog meer van zijn diabetes- en obesitasmedicijnen Wegovy en Ozempic te kunnen maken.

2 uur geleden