Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-notulen: afbouw coronasteun medio november of december

Fed-notulen: afbouw coronasteun medio november of december

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten zouden of medio november of medio december een begin kunnen maken met het afbouwen van de coronasteun, het zogeheten taperen. Dat staat in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS.

De beleidsmakers waren het er vorige maand over eens dat de steunafbouw nog dit jaar zou kunnen beginnen. Ook nadat de Delta-variant van het coronavirus het economische herstel uit de crisis vertraagde.

Volgens de deelnemers aan de vergadering was een geleidelijke tapering gepast. Voorwaarde is wel dat het economisch herstel in grote lijnen op schema blijft, aldus de notulen van de vergadering van 21-22 september die woensdag werden vrijgegeven.

Inflatie

Fed-bestuurders gaven vorige maand aan dat "spoedig" begonnen kon worden met de steunafbouw. Daarbij zou het omvangrijke opkoopprogramma, waarbij de Fed maandelijks voor 120 miljard dollar (105 miljard euro) aan obligaties koopt om zo de economie te stimuleren, als eerste aan de beurt zijn.

Uit het verslag blijkt dat de Amerikaanse centrale bankiers worstelen met grote onzekerheid op het gebied van werkgelegenheid en prijsstijgingen. De inflatie stijgt in het snelste tempo sinds jaren en ligt ruim boven de doelstelling van de Fed van 2 procent. Sommige beleidsmakers zeggen dat de inflatiedruk langer aanhoudt door problemen in de leveringsketen en tekorten aan onderdelen en materialen.

Steeds meer Fed-bestuurders rekenen volgend jaar op minstens een renteverhoging. Eerder werd pas voor 2023 een eerste rentestap voorzien. De Fed had vorig jaar de rente juist nog fors verlaagd in de strijd tegen de economische gevolgen van de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

11 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden