Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed begint deze maand met afbouw coronasteunmaatregelen

Fed begint deze maand met afbouw coronasteunmaatregelen

WASHINGTON (ANP) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, begint later deze maand met de afbouw van zijn coronasteunmaatregelen voor de economie. Dat maakte de Fed bekend na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Fed had eerder al gezegd dit jaar te willen beginnen met het afbouwen van dat steunprogramma omdat de Amerikaanse economie sterk herstelt van de pandemie.

De centrale bank koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend ruim 103 miljard euro, aan obligaties op om de economie van de Verenigde Staten te stimuleren. In eerste instantie wordt dat opkoopprogramma met 15 miljard dollar per maand verlaagd. Het gaat daarbij dan om 10 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties en 5 miljard dollar aan hypotheek gedekte schuldpapieren.

Met het besluit zorgt de Fed voor duidelijkheid op de financiële markten over de afbouw van dat steunprogramma voor 's werelds grootste economie. De centrale bank zei dat dit maandelijkse tempo van afbouw waarschijnlijk gepast is, maar dat dit wel veranderd kan worden afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Naar verwachting wordt het opkoopprogramma in de zomer van volgend jaar dan helemaal stopgezet.

Rente onveranderd

De rente bleef zoals algemeen verwacht onveranderd. De Fed heeft aangegeven pas na de afbouw van het steunprogramma de rente te zullen verhogen. Dat zou dus betekenen dat in de tweede helft van volgend jaar de rente in de VS verhoogd kan worden. De Fed had in maart vorig jaar de rente naar historisch lage niveaus verlaagd vanwege de coronacrisis.

De centrale bank zei verder dat de inflatie in de VS hoger is dan eerder gedacht vanwege het herstel van de crisis en de problemen in de wereldwijde distributie, maar dat dit effect waarschijnlijk van tijdelijke aard is.

Toelichting

Fed-voorzitter Jerome Powell verklaarde in een toelichting dat de centrale bank "geduldig" kan zijn met het verhogen van de rente. Zijn termijn loopt in februari af en president Joe Biden heeft gezegd spoedig met een besluit te komen of Powell wordt herbenoemd.

De Europese Centrale Bank (ECB) denkt ook na over de afbouw van zijn coronasteunmaatregelen. ECB-president Christine Lagarde zei eerder op de dag dat er waarschijnlijk volgend jaar nog geen renteverhoging door de centrale bank zal komen.

Meer uit Financieel

Tesla verlaagt prijzen in VS en China nu verkoop tegenvalt

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd. Daarmee probeert de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto's zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden.

38 minuten geleden
Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

1 dag geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 dag geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 dag geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden