Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-baas Powell pleit in Congres VS voor goedkeuring coronasteun

Fed-baas Powell pleit in Congres VS voor goedkeuring coronasteun

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Congres doet er verstandig aan snel extra steunmaatregelen goed te keuren om de grootste economie van de wereld door de coronacrisis te loodsen. Daarvoor pleitte Jerome Powell, voorzitter van centralebankenkoepel Federal Reserve. Volgens Powell zijn er veel sectoren die wel wat hulp kunnen gebruiken.

Powell schoof aan bij het financiënoverleg van het Huis van Afgevaardigden. Volgens Powell zullen de effecten van de crisis de komende maanden nog meer zichtbaar worden. Daarom is extra steun aan werklozen, kleine ondernemingen en lokale overheden volgens hem broodnodig.

"Ik zou beginnen met de arbeidsmarkt", sprak Powell. "Ik denk dat we moeten onthouden dat er, ondanks de welkome vooruitgang die wordt geboekt om mensen weer aan het werk te krijgen, nog steeds 10 miljoen mensen zonder werk zitten vanwege de pandemie."

Powell reageerde ook op vragen over de vermeende kloof tussen de centrale bank en het ministerie van Financiën over aflopende kredietprogramma's die tijdens de pandemie waren opgezet. Minister Steven Mnuchin wil de daarvoor gereserveerde miljarden anders inzetten, terwijl Powell de maatregelen in stand wil houden, ondanks dat dit steungeld nog niet heel nadrukkelijk is ingezet.

Powell was bang dat de bevolking in de VS dit als een stap terug zou interpreteren. Volgens hem wilde de Fed een signaal afgeven. De bankenkoepel pleit al maandenlang voor meer stimulans van de overheid. De Fed zelf zette zijn belangrijkste rentetarief dit voorjaar bijna op nul.

Over de extra steun wordt al maanden gebakkeleid. Dit omdat Republikeinen en Democraten het niet eens kunnen worden over de omvang van de noodsteun. Volgens Powell zullen met name kleine ondernemers het deze winter zwaar krijgen.

Hij liet verder niets los over de te nemen stappen tijdens de volgende beleidsvergadering half december. Wel herhaalde Powell dat de Fed alle instrumenten die nodig zijn zal inzetten om de economie te ondersteunen.

Meer uit Financieel

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

3 uur geleden
Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

5 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

6 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

6 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

7 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

7 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

7 uur geleden