Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-baas Powell noemt rentestap nodig, impact Oekraïne onzeker

Fed-baas Powell noemt rentestap nodig, impact Oekraïne onzeker

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Jerome Powell, het hoofd van de Amerikaanse koepel van centrale banken Federal Reserve, wil later deze maand de rente verhogen. Nu staat het belangrijkste tarief nog op een historisch laag niveau omdat de 'Fed' de economie wilde stimuleren tijdens de coronapandemie. Met de hoge inflatie en lage werkloosheid vindt Powell het tijd om een rem te zetten op het beleid van goedkoop geld, alhoewel de oorlog in Oekraïne ook voor veel onzekerheid over de economie zorgt.

Volgens Powell is een renteverhoging "gepast" vanwege de extreem krappe arbeidsmarkt, liet hij leden van het Huis van Afgevaardigden weten tijdens zijn halfjaarlijkse getuigenverklaring tegenover het Congres. Een renteverhoging moet de prijzen stabiliseren, waardoor er langer sprake zal zijn van economische groei. Te sterke inflatie raakt de koopkracht van consumenten en de ruimte om de investeren voor bedrijven, wat de groei kan raken.

De Russische inval in Oekraïne dreigt de inflatie juist verder aan te jagen, doordat prijzen voor energie, metaal en graan stijgen door de oorlog. Powell gaf toe nog weinig zicht te hebben op de impact van de oorlog op de Amerikaanse economie. "Geschikt monetair beleid voeren vereist in deze situatie de erkenning dat de economische ontwikkeling onverwachte wendingen neemt."

Kwart procentpunt

Powell zei later tijdens de hoorzitting een verhoging met een kwart procentpunt te steunen, maar open te staan voor een stevigere rentestap als de situatie daar om vraagt. Op financiële markten was dit al de algehele verwachting. Nu ligt het belangrijkste rentetarief van de Federal Reserve nog tussen de 0 en 0,25 procent.

Doorgaans remt een verhoging van de rente de inflatie, omdat lenen dan duurder wordt waardoor de toestroom van geld in de economie minder wordt. De afgelopen maanden hebben de Verenigde Staten en Europa te maken gehad met de hoogste inflatiecijfers van de afgelopen decennia. Dat komt voor een groot deel door dure energie. Powell verklaarde nogmaals te verwachten dat de prijsstijgingen in de loop van het jaar minder hevig worden.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

11 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

15 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden