Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-baas Powell noemt rentestap nodig, impact Oekraïne onzeker

Fed-baas Powell noemt rentestap nodig, impact Oekraïne onzeker

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Jerome Powell, het hoofd van de Amerikaanse koepel van centrale banken Federal Reserve, wil later deze maand de rente verhogen. Nu staat het belangrijkste tarief nog op een historisch laag niveau omdat de 'Fed' de economie wilde stimuleren tijdens de coronapandemie. Met de hoge inflatie en lage werkloosheid vindt Powell het tijd om een rem te zetten op het beleid van goedkoop geld, alhoewel de oorlog in Oekraïne ook voor veel onzekerheid over de economie zorgt.

Volgens Powell is een renteverhoging "gepast" vanwege de extreem krappe arbeidsmarkt, liet hij leden van het Huis van Afgevaardigden weten tijdens zijn halfjaarlijkse getuigenverklaring tegenover het Congres. Een renteverhoging moet de prijzen stabiliseren, waardoor er langer sprake zal zijn van economische groei. Te sterke inflatie raakt de koopkracht van consumenten en de ruimte om de investeren voor bedrijven, wat de groei kan raken.

De Russische inval in Oekraïne dreigt de inflatie juist verder aan te jagen, doordat prijzen voor energie, metaal en graan stijgen door de oorlog. Powell gaf toe nog weinig zicht te hebben op de impact van de oorlog op de Amerikaanse economie. "Geschikt monetair beleid voeren vereist in deze situatie de erkenning dat de economische ontwikkeling onverwachte wendingen neemt."

Kwart procentpunt

Powell zei later tijdens de hoorzitting een verhoging met een kwart procentpunt te steunen, maar open te staan voor een stevigere rentestap als de situatie daar om vraagt. Op financiële markten was dit al de algehele verwachting. Nu ligt het belangrijkste rentetarief van de Federal Reserve nog tussen de 0 en 0,25 procent.

Doorgaans remt een verhoging van de rente de inflatie, omdat lenen dan duurder wordt waardoor de toestroom van geld in de economie minder wordt. De afgelopen maanden hebben de Verenigde Staten en Europa te maken gehad met de hoogste inflatiecijfers van de afgelopen decennia. Dat komt voor een groot deel door dure energie. Powell verklaarde nogmaals te verwachten dat de prijsstijgingen in de loop van het jaar minder hevig worden.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

1 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

2 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

2 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

2 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

3 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

3 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

3 uur geleden