Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed-baas Jerome Powell stelt Wall Street gerust

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse centralebankhoofd Jerome Powell heeft beleggers op Wall Street gerustgesteld, door te bevestigen dat de economie van de Verenigde Staten voorlopig nog niet zonder ondersteuning kan. De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag daarop met stevige winsten gesloten. Uit Powells woorden maakten de financiële markten op dat ze waarschijnlijk nog een tijd kunnen rekenen op stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve.

Het was de tweede dag op rij dat Powell sprak in het Amerikaanse Congres. De Fed-baas verklaarde dinsdag al geen extreem hoge of langdurige inflatie te vrezen. De Dow-Jonesindex won uiteindelijk 1,4 procent tot 31.961,86 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 1,1 procent in op 3925,43 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 1 procent bij op 13.597,97 punten.

De grote farmaceut Johnson & Johnson (J&J) werd meer dan 1 procent hoger gezet. Beleggers reageerden positief op nieuws dat de Amerikaanse toezichthouder FDA het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen, een onderdeel van J&J, "veilig en effectief" heeft genoemd. Vrijdag brengt de FDA een advies uit over het toelaten van het middel.

Uber zakte op zijn beurt bijna 4 procent na nieuws van rivaal Didi Chuxing. De Chinese taxi-app wil naar verluidt ook de West-Europese markt op. Maker van elektrische auto's Fisker was daarentegen een grote stijger, met een koerswinst van bijna 39 procent. Die Amerikaanse start-up gaat samen met het Taiwanese elektronica-assemblagebedrijf Foxconn een auto ontwikkelen.

Verder was er veel aandacht voor gameswinkelketen GameStop. Net als een poosje terug, hielden kleine beleggers op internetforum Reddit zich weer met de onderneming bezig. Daardoor ging de koers meer dan 100 procent omhoog. Op Reddit werd veel gespeculeerd over plotselinge vertrek van de financieel directeur van GameStop. Die zou niet vrijwillig zijn opgestapt, maar zijn ontslagen.

De euro noteerde op 1,2170 dollar, tegen 1,2136 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie klom bijna 3 procent in prijs tot 63,42 dollar. Brentolie werd eveneens een kleine 3 procent duurder, op 67,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Japanse beursindex Nikkei voor het eerst boven 40.000 punten

TOKIO (ANP/AFP) - De Nikkei op de beurs in Tokio heeft maandag een nieuw recordniveau bereikt en passeerde voor het eerst de grens van 40.000 punten. Vorige maand wist de Japanse hoofdindex al het oude record uit 1989 te breken. Dat record werd gevestigd tijdens het hoogtepunt van de zeepbeleconomie in Japan.

6 minuten geleden
ING komt met creditcard met hoekige inkeping voor slechtzienden

AMSTERDAM (ANP) - Klanten van ING kunnen vanaf maandag een creditcard krijgen met een hoekige inkeping aan de zijkant, meldt de bank. Die pas moet het voor slechtzienden makkelijker maken om te bankieren, omdat ze met de inkeping beter kunnen voelen welke pas de creditcard is. Naar eigen zeggen is ING de eerste bank in Nederland die zo'n pas aanbiedt.

49 minuten geleden
Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

6 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

14 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

15 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

17 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

19 uur geleden