Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

Bij de herdenking spreekt ook voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 Jaïr Stranders, spoken word-artiest Benjamin Fro treedt op. Iedereen die dat wil, kan deelnemen aan het defilé en bloemen leggen. Het comité vraagt bezoekers wel om een klein bloemstuk of een enkele bloem mee te nemen, "met het oog op de duurzaamheid".

Ook op andere plaatsen zijn zondag plechtigheden, in Amsterdam bijvoorbeeld in de Kinkerbuurt en op het stadhuis, en ook in Weesp is een bijeenkomst. In Hilversum en in Zaandam wordt op maandag een herdenking gehouden.

Het is dit jaar 83 jaar geleden dat tienduizenden Amsterdammers het werk neerlegden om op te komen voor hun Joodse stadgenoten die door de Duitse bezetter werden weggevoerd. De aanleiding voor de staking op 25 en 26 februari 1941 was de razzia in de stad, een paar dagen eerder. Daarbij werden 389 Joodse mannen opgepakt en gedeporteerd.

De verzetsactie breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Utrecht, Hilversum en Weesp. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De Duitsers maakten met geweld een einde aan de staking. Daarbij vielen negen doden en meer dan twintig zwaargewonden.

De herdenking is vanaf 16.45 uur rechtstreeks te volgen via AT5.

Meer uit Binnenland

Nederland sluit zich aan bij oproep om hulp aan Gaza toe te staan

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit zich aan bij een oproep van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Israël om hulp aan Gaza direct weer toe te staan. Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken noemt de Israëlische blokkade onacceptabel.

5 minuten geleden
Dodenherdenking op de Dam dit jaar weer vrij toegankelijk

AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam is dit jaar weer vrij toegankelijk. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt in een brief aan de gemeenteraad dat er op basis van de informatie van politie en het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen aanleiding is om "de openbaarheid en toegankelijkheid van de herdenking te begrenzen".

1 uur geleden
Bruins veroordeelt bezetting Maagdenhuis Amsterdam door betogers

DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt het "van de ratten besnuffeld" wat er vorige week maandag in het Maagdenhuis is gebeurd. Hij krijgt ook kritiek vanuit de Tweede Kamer. Bruins zou te weinig reageren en zijn verantwoordelijkheid niet nemen bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten die uit de hand lopen.

4 uur geleden
Medewerker politie ontslagen om uitingen op sociale media

UTRECHT (ANP) - Een medewerker van de politie Midden-Nederland is ontslagen om uitingen die hij eind 2023 deed op X. Hij zou zich op het sociale medium kwetsend en ongepast hebben uitgelaten. Een groot deel van zijn berichten werd bovendien beschouwd als onprofessioneel, discriminerend of racistisch, meldt de politie.

6 uur geleden
Doorzoeking pand Heerhugowaard in onderzoek naar kunstroof Assen

HEERHUGOWAARD (ANP) - De politie heeft woensdag in het onderzoek naar de kunstroof in Assen een bedrijfspand in Heerhugowaard doorzocht. De gestolen Roemeense kunstschatten zijn daarbij niet aangetroffen. Wel zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om telefoons, computers of harde schijven.

7 uur geleden
Provincies achter plan universiteiten voor buitenlandse studenten

DEN HAAG (ANP) - Acht provincies steunen de plannen van universiteiten om zelf de instroom van buitenlandse studenten te beperken. De gedeputeerden roepen het kabinet op de regels aan te passen, zoals de universiteiten willen.

8 uur geleden
Rechtszaak IKON-journalisten uitgesteld om operatie advocaat

SAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld omdat de advocaat van een van de beklaagden een medische ingreep heeft moeten ondergaan. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten.

15 uur geleden