Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FDF roept boeren op met tractor naar stikstofprotest te komen

FDF roept boeren op met tractor naar stikstofprotest te komen

DEN HAAG (ANP) - Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat boeren oproepen volgende week op de tractor naar het aangekondigde stikstofprotest op de Veluwe te komen. Dat zegt een woordvoerster van de boerenprotestclub. Behalve FDF zijn onder meer Agractie en LTO Nederland bij de landelijke actiedag op woensdag betrokken. Later op donderdag verwachten de boerenorganisaties met meer informatie te komen over de locatie en invulling.

De boeren willen demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maakte vorige week bekend dat de uitstoot fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor agrariërs. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag.

Agractie kondigde in eerste instantie een actie in Den Haag aan, maar kwam daar op terug en verplaatste de protestdag naar de Veluwe. Het moet volgens de boerenactiegroep "een positief getoonzette manifestatie" worden, maar duidelijkheid over een locatie is er dus nog niet.

Programma

FDF laat weten dat er daarvoor gesprekken worden gevoerd met gemeenten en andere betrokken partijen over de locatie van het protest. Wim Brouwers van LTO Gelderse Vallei zei eerder dat er ook gepraat wordt met grondeigenaren in zijn regio. De kalverhouder laat donderdag weten volgende week duizenden mensen te verwachten.

De woordvoerster van FDF zegt dat er momenteel een programma wordt opgesteld en er ook politici zijn gevraagd. "We gaan nu uit van een aanvangstijd van 10.00 uur, maar dat is allemaal nog in concept. Dat kan later worden in verband met aanrijtijden."

Meer uit Binnenland

NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

1 uur geleden
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

1 uur geleden
Raad van State: disfunctioneren van rechtsstaat ligt op de loer

DEN HAAG (ANP) - De democratische rechtsstaat functioneert weliswaar, maar staat onder druk, ziet de Raad van State. "Daarom is blijvende aandacht, versterking én doorontwikkeling nodig om de rechtsstaat weerbaar en vitaal te houden", schrijft het hoogste adviesorgaan van de regering in een beschouwing in het donderdag verschenen jaarverslag. Als de kwetsbare vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling niet verbetert, ligt "disfunctioneren van de rechtsstaat op de loer", waarschuwt de RvS.

1 uur geleden
TUI past reisbeschrijvingen aan na kritiek op tekst over Suriname

RIJSWIJK (ANP) - TUI heeft enkele tientallen teksten bij reisbestemmingen met een koloniaal verleden aangepast. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. TUI is na kritiek op een beschrijving van een rondreis door Suriname extra kritisch gaan kijken naar de teksten.

2 uur geleden
Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) uit Almelo, die in hoger beroep terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, is donderdag afwezig op de tweede zittingsdag van het hoger beroep. Op het programma staat het spreekrecht van de nabestaanden.

2 uur geleden
Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

9 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

9 uur geleden