Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FDF roept boeren op met tractor naar stikstofprotest te komen

FDF roept boeren op met tractor naar stikstofprotest te komen

DEN HAAG (ANP) - Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat boeren oproepen volgende week op de tractor naar het aangekondigde stikstofprotest op de Veluwe te komen. Dat zegt een woordvoerster van de boerenprotestclub. Behalve FDF zijn onder meer Agractie en LTO Nederland bij de landelijke actiedag op woensdag betrokken. Later op donderdag verwachten de boerenorganisaties met meer informatie te komen over de locatie en invulling.

De boeren willen demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maakte vorige week bekend dat de uitstoot fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor agrariërs. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag.

Agractie kondigde in eerste instantie een actie in Den Haag aan, maar kwam daar op terug en verplaatste de protestdag naar de Veluwe. Het moet volgens de boerenactiegroep "een positief getoonzette manifestatie" worden, maar duidelijkheid over een locatie is er dus nog niet.

Programma

FDF laat weten dat er daarvoor gesprekken worden gevoerd met gemeenten en andere betrokken partijen over de locatie van het protest. Wim Brouwers van LTO Gelderse Vallei zei eerder dat er ook gepraat wordt met grondeigenaren in zijn regio. De kalverhouder laat donderdag weten volgende week duizenden mensen te verwachten.

De woordvoerster van FDF zegt dat er momenteel een programma wordt opgesteld en er ook politici zijn gevraagd. "We gaan nu uit van een aanvangstijd van 10.00 uur, maar dat is allemaal nog in concept. Dat kan later worden in verband met aanrijtijden."

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

1 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

1 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

2 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

6 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

10 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

10 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

12 uur geleden