Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FDF richt geen eigen partij op, Sieta van Keimpema op lijst BVNL

FDF richt geen eigen partij op, Sieta van Keimpema op lijst BVNL

NIJKERK (ANP) - Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) wil aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen namens Belang van Nederland (BVNL), de partij van Wybren van Haga. Dat is de uitkomst van een algemene ledenvergadering van de boerenactieclub in Nijkerk, waar onder meer de oprichting van een eigen partij als een van de opties op tafel lag. Na afloop van de vergadering bleek dat dat niet doorgaat.

Van Keimpema komt volgens FDF op nummer 3 van de lijst van BVNL. Eerder werd al bekend dat oud-50PLUS-leider Henk Krol de running mate wordt van Van Haga. De BVNL-leider zegt trots te zijn om Van Keimpema als nummer 3 te mogen presenteren. "Haar vastberadenheid en strijdvaardigheid zijn precies wat we nodig hebben om onze hardwerkende boeren en vissers te beschermen."

"We hebben besloten dat we geen splinterpartij willen zijn en we willen ook geen concurrent zijn van de BBB", reageert FDF-voorman Mark van den Oever. "Wij willen ons richten op het leegtrekken van de VVD."

Focus

Ook legt Van den Oever uit dat FDF zich vooral op de agrarische sector wil blijven focussen en niet per se op andere sectoren zoals bijvoorbeeld de zorg. Dat zou volgens hem wel moeten als FDF een eigen partij zou worden.

Ook Van Keimpema denkt er hetzelfde over. Volgens haar was het qua tijd ook een uitdaging om voor de FDF nog een kandidatenlijst samen te stellen. "Een nieuwe partij moet eind augustus zijn lijsten inleveren, dus dat is wel een lastig verhaal."

Van Keimpema geeft verder aan dat FDF "het hele landbouwprogramma" van BVNL al heeft opgesteld. "Dus we hebben nu al carte blanche." Verder zegt ze dat de boerenactiegroep niet verandert en dat het ook nog best mogelijk is dat er richting de verkiezingen actie gevoerd gaat worden.

Meer uit Politiek

Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

11 minuten geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

23 minuten geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

31 minuten geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

38 minuten geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

1 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

1 uur geleden
Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

1 dag geleden