Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FDF dreigt komende avond naar Den Haag te gaan om voermaatregel

FDF dreigt komende avond naar Den Haag te gaan om voermaatregel

DEN HAAG (ANP) - De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept landbouwers op om donderdagavond met hun tractoren naar het Binnenhof in Den Haag te rijden omdat ze fel tegen maatregelen op het gebied van veevoer zijn. Minister Carola Schouten (Landbouw) wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer toe te staan. De manier waarop ze dat wil doen, stuit veehouders tegen de borst.

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de plannen van Schouten. "Willen we invloed uitoefenen op die stemming, dan zullen we vanavond Den Haag wakker moeten schudden. Zodat ze voor de goede zaak, namelijk, gezonde koeien en een gezonde melkveehouderijsector, stemmen. Het is van evident belang dat men niet kiest voor het desastreuze plan van Carola Schouten", aldus FDF.

De actiegroep stelt dat de Nederlandse melkveehouders Schouten er al een half jaar van proberen te overtuigen dat haar voermaatregel om stikstof te reduceren niet in de haak is. "De melkveehouders hebben verschillende programma’s aangeboden die beter zijn dan die van onze minister, en beter aansluiten bij de praktijk", laat FDF weten.

Agractie

Eerder zei Bart Kemp van de groep Agractie dat veevoer maatwerk vergt. Als veevoer met een hoger eiwitgehalte wordt verboden, vrezen boeren in de knel te komen. Een verbod maakt het volgens Kemp en andere boeren onmogelijk om het optimale rantsoen samen te stellen.

Agractie riep de boeren op donderdagavond nog niet richting Den Haag te rijden. De groep liet weten de politici ruimte te willen geven voor het debat en ze niet onder druk te willen zetten door trekkers en demonstrerende boeren in Den Haag. "Wij weten namelijk dat een aantal partijen twijfelt en onder druk zal afhaken. We rekenen erop dat een ieder hierin zijn verantwoordelijkheid kent en niet al vanavond naar Den Haag zal gaan", aldus Agractie. Mocht de voermaatregel toch in stand blijven, dan vraagt Agractie zijn achterban om vanaf middernacht met de trekker naar Den Haag te rijden.

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag wilde nog niet vooruitlopen op de mogelijke komst van betogende boeren met tractoren naar Den Haag. "Als dat inderdaad gaat gebeuren, zullen wij naar bevinding handelen."

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

11 minuten geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

1 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

2 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

2 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

2 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

2 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

2 uur geleden