Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

PALM BEACH (ANP/RTR) - De FBI vond begin vorige maand meer dan 11.000 overheidsdocumenten tijdens de huiszoeking in het resort van oud-president Donald Trump. Die lagen niet alleen in dozen in een opslagruimte, zoals eerder al duidelijk werd, maar werden ook gevonden in het persoonlijke kantoor van Trump. Verder werden tientallen lege mappen aangetroffen, waaronder 48 met het opschrift "geclassificeerd". Dit roept volgens internationale media de vraag op of wel alle verdwenen documenten boven water zijn gekomen.

Een rechter die zich buigt over het verzoek van Trump om een onafhankelijke arbiter (special master) aan te stellen onthulde de informatie over de inval in Mar-a-Lago in Palm Beach (Florida) vrijdag. Volgens The Guardian geven deze rechtbankdocumenten het beste beeld tot nu toe van wat er in Trumps woning gevonden werd.

FBI-agenten haalden 71 lege mappen uit het kantoor van Trump en 19 lege mappen uit een opslagruimte. Naast de 48 lege mappen met het opschrift "geclassificeerd" lagen er ook veertig lege mappen waar "gevoelige informatie" op stond. Waarom deze mappen geen papieren bevatten wordt niet duidelijk. Volgens de Britse krant kan de "opzienbarende ontdekking" erop wijzen dat sommige van de meest geheime Amerikaanse overheidsdocumenten ook na de FBI-inval nog niet zijn teruggevonden.

In het persoonlijke kantoor van de oud-president werden zeven documenten met het stempel 'topgeheim' aangetroffen. Deze papieren moeten volgens protocollen in overheidsfaciliteiten worden opgeborgen.

The New York Times schrijft dat langzamerhand duidelijk wordt hoe belangrijke overheidsdocumenten lukraak tussen andere spullen lagen. In één doos werden naast dertig krantenknipsels uit de periode 2008-2019 ook drie kledingstukken, een boek, elf vertrouwelijke, 21 geheime en 255 overheidsdocumenten of foto's zonder classificering gevonden.

Volgens de Amerikaanse krant lijken zorgen over het "overtreden van regels die de nationale veiligheid moeten beschermen" dan ook terecht. Ook levert de onthulling extra bewijs dat de bewering van Trump dat hij alleen "gedeclassificeerde" documenten in huis had "onwaar" is, schrijft The New York Times.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

2 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

3 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

3 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

4 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

5 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

5 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

5 uur geleden