Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fauci: versnelde goedkeuring coronavaccin is slecht idee

Fauci: versnelde goedkeuring coronavaccin is slecht idee

NEW YORK (ANP/RTR) - Dokter Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, vindt dat een vaccin tegen het nieuwe coronavirus niet mag worden goedgekeurd voordat uit grootschalige proeven is gebleken dat het veilig en effectief is. Als dat wel gebeurt, hindert dat volgens hem de proeven van andere vaccins in ontwikkeling.

Wetenschappers en andere medisch experts uitten eerder hun ongerustheid over druk die president Donald Trump zou uitoefenen op de Voedsel- en Medicijnenautoriteit (FDA) om een vaccin goed te keuren voor de presidentsverkiezingen in november.

Fauci weigerde daarop in te gaan, maar stelt dat er risico's uitgaan van een overhaaste goedkeuring van een vaccin, ongeacht hoe hard een coronavaccin ook nodig is. Volgens Fauci wordt het voor ontwikkelaars van andere vaccins haast onmogelijk om nog proefpersonen te vinden als een ander vaccin eerder voortijdig wordt goedgekeurd.

Farmaceuten Moderna en AstraZeneca zijn afgelopen weken begonnen met het werven van tienduizenden vrijwillige proefpersonen voor mogelijke vaccins. Johnson & Johnson liet vorige week weten te hopen op 60.000 proefpersonen voor zijn fase 3-proeven.

Trump veroorzaakte zondag consternatie door zonder bewijs te beweren dat politieke belangen het goedkeuringsproces beïnvloeden. Hij beschuldigde ambtenaren van de FDA ervan de goedkeuring van middelen tegen corona bewust te traineren om de verkiezingen in Trumps nadeel te beïnvloeden.

Medicijnen kunnen versneld worden goedgekeurd als die "worden gebruikt om ernstige of levensbedreigende ziektes vast te stellen, te voorkomen of te behandelen als bekend is dat de baten groter zijn dan de risico's", aldus Fauci. Versnelde goedkeuring is volgens Fauci op zijn plaats als uit studies al is gebleken dat een middel veilig en effectief is, maar de FDA nog een formele evaluatie moet uitvoeren.

Meer uit Buitenland

Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

1 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

1 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

6 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

11 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

16 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

18 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

19 uur geleden