Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Farmers Defence Force: geen idee wat er maandag gaat gebeuren

Farmers Defence Force: geen idee wat er maandag gaat gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft "geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren", aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus Ubels.

Komende maandag zijn er mogelijk weer heftige acties in verschillende delen van het land tegen de stikstofplannen van het kabinet. Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om dan met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen". De oproep, die massaal is gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij onder meer Schiphol en de vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam.

FDF speelt hierin geen enkele coördinerende rol, laat de organisatie weten. Wat er precies staat te gebeuren is dan ook onduidelijk. "Daar hebben wij niet meer zicht op dan wat via social media rondgaat", aldus woordvoerster Sieta van Keimpema. Ook voorman Mark van den Oever spreekt van "individuele acties" en stelt dat maandag "de chaostheorie in werking" zal zijn. Ook Bart Kemp, voorman van actiegroep Agractie, heeft geen idee wat de plannen van boerenactivisten zijn. Wel verwacht hij dat het "veel, groot en op veel plaatsen" zal zijn, laat hij zaterdag weten.

Blokkades voorkomen

Ubels: "Ik denk wel dat het heel groot gaat worden. Het komt door de sfeer die heerst in de sector. Als FDF zijn wij er dus niet bij betrokken, maar ik wil de boeren wel meegeven dat ik ze dondersgoed snap." Als individuele boer sluit hij niet uit dat hij zich maandag bij een of ander protest voegt.

De afgelopen week waren er meerdere boerenacties tegen het aangekondigde stikstofbeleid. Het kabinet wil de uitstoot van ammoniak door de landbouw drastisch omlaag brengen om de natuur te beschermen. Dat betekent voor sommige boeren dat zij hun bedrijf in de toekomst niet op dezelfde manier kunnen voortzetten. Boze boerenactivisten blokkeerden wegen, bezochten het Mediapark in Hilversum en trokken naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Anticiperend op wat maandag mogelijk gebeurt, heeft Schiphol reizigers inmiddels geadviseerd zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te voorkomen. Blokkades van snelwegen rond Schiphol worden niet getolereerd, zei een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer eerder. De marechaussee heeft zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht. Ook Eindhoven Airport heeft reizigers gewaarschuwd voor mogelijke acties. De politie zegt voorbereid te zijn op een drukke dag.

Meer uit Binnenland

Rode Kruis: Nederlanders onderschatten risico's hitte

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders onderschat de risico's van tropische temperaturen. Dat meldt het Nederlandse Rode Kruis op basis van een onderzoek onder bijna 1100 Nederlanders.

58 minuten geleden
Nationaal Hitteplan actief voor alle provincies

BILTHOVEN (ANP) - Vanaf woensdag geldt in heel Nederland het Nationaal Hitteplan. Met het plan waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM organisaties, professionals en mensen in de zorg voor de aanhoudende hitte, zodat zij passende maatregelen kunnen nemen.

1 uur geleden
Naaldbossen en heide staan er erg slecht voor door droogte

LELYSTAD (ANP) - Naald- en andere bossen op de hoge zandgronden in Nederland staan er erg slecht voor door de aanhoudende droogte. Ook de heide heeft er ernstig onder te lijden. Een deel van de hei zal afsterven. Terreinbeheerders spreken van historisch lage waterstanden en maken zich grote zorgen, staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag heeft verspreid.

14 uur geleden
Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

APELDOORN (ANP) - Uitvaartverzorger Monuta heeft een handleiding gemaakt voor medewerkers en vrijwilligers hoe zij om kunnen gaan met Oekraïense overleden vluchtelingen en hun nabestaanden. Volgens het bedrijf kampen veel gemeenten in Nederland met vragen daarover.

14 uur geleden
Laatste resten grote duinbrand Brouwersdam worden geblust

OUDDORP (ANP) - De laatste resten van de grote brand die dinsdagmiddag was uitgebroken in het duingebied bij de Brouwersdam worden uitgemaakt, zo meldt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De brandweer verwacht nog wel de rest van de nacht in het gebied aanwezig te zijn. Als gevolg van de brand was de N57 tussen Port Zélande en Ouddorp een tijdlang in beide richtingen afgesloten en werden enkele bewoners van een nabijgelegen vakantiepark opgevangen in een sporthal.

14 uur geleden
Doden ongeluk Lekkerkerk en woning Zoetermeer waren gezin

DEN HAAG (ANP) - De overleden personen die zaterdag zijn gevonden in een woning in Zoetermeer, zijn een 34-jarige man en een 70-jarige vrouw. De 72-jarige man die bij een aanrijding eveneens zaterdag in Lekkerkerk om het leven kwam, was de echtgenoot van de vrouw en de vader van de man. Dat meldt de politie dinsdag.

15 uur geleden
Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

16 uur geleden