Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Farmaceuten winnen flink op beurs na afwijzing 5000 rechtszaken

Farmaceuten winnen flink op beurs na afwijzing 5000 rechtszaken

AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten GSK en Sanofi waren woensdag grote winnaars op de Europese beurzen, met plussen van respectievelijk 7,5 en 6,1 procent in Londen en Parijs. Beleggers reageerden op het nieuws dat een Amerikaanse rechtbank meer dan 5000 rechtszaken tegen de farmaceuten heeft afgewezen. Volgens de rechter is er namelijk onvoldoende wetenschappelijke bewijs dat het maagzuurmedicijn Zantac kanker kan veroorzaken.

Daarnaast is bekend geworden dat Franse aanklagers geen veroordelingen zullen eisen van vliegtuigbouwer Airbus en Air France-KLM in een zaak over een crash van een vliegtuig van Air France in 2009. Dat leidde evenwel niet tot koerswinsten. Air France-KLM eindigde toch 1,6 procent lager. Airbus zakte in Parijs ruim 2 procent. Het concern liet ook weten dit jaar niet aan zijn leveringsdoelstelling van 700 commerciële vliegtuigen te kunnen voldoen.

De beurshandel bleef verder vooral in de greep van de rentezorgen en de vrees voor een recessie. Beleggers zijn namelijk bang dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen. Dat vooruitzicht drukt vooral op de koers van techaandelen, omdat die relatief duur geprijsde stukken bij een hogere rente minder interessant worden.

Tech- en oliesector

Chipbedrijven ASMI en Besi behoorden daarom ook tot de grootste dalers op het Damrak. Zij verloren tot 3 procent bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Shell zakte op zijn beurt 1,9 procent. Het olie- en gasconcern kampte vooral met de terugval van de olieprijzen. Bij een economische neergang zal de vraag naar olie afnemen.

Ook ING (min 0,8 procent) wist de aandacht op zich gericht. Topman Steven van Rijswijk heeft in een interview met een Duitse krant gezegd dat de bank kleine overnames in Duitsland overweegt. Hij voegde er wel aan toe dat ING geen interesse heeft in het openen van nieuwe vestigingen bij de oosterburen.

Dalers en euro- en oliekoers

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway daalde 1,7 procent. Beursuitbater Euronext maakte bekend dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl per 19 december verdwijnt uit de hoofdindex en degradeert naar de MidKap. Investeringsvehikel Exor (min 1,5 procent), de eigenaar van onder meer voetbalclub Juventus, neemt de plaats van Just Eat in.

De euro was 1,0499 dollar waard, tegen 1,0508 dollar een dag eerder. De olieprijzen zakten verder weg na de forse daling op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 72,82 dollar. Brentolie werd 1,59 procent goedkoper, op 78,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

1 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

1 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

2 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

3 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

4 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

4 uur geleden
EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel

BRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.

4 uur geleden