Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Farmaceuten winnen flink op beurs na afwijzing 5000 rechtszaken

Farmaceuten winnen flink op beurs na afwijzing 5000 rechtszaken

AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten GSK en Sanofi waren woensdag grote winnaars op de Europese beurzen, met plussen van respectievelijk 7,5 en 6,1 procent in Londen en Parijs. Beleggers reageerden op het nieuws dat een Amerikaanse rechtbank meer dan 5000 rechtszaken tegen de farmaceuten heeft afgewezen. Volgens de rechter is er namelijk onvoldoende wetenschappelijke bewijs dat het maagzuurmedicijn Zantac kanker kan veroorzaken.

Daarnaast is bekend geworden dat Franse aanklagers geen veroordelingen zullen eisen van vliegtuigbouwer Airbus en Air France-KLM in een zaak over een crash van een vliegtuig van Air France in 2009. Dat leidde evenwel niet tot koerswinsten. Air France-KLM eindigde toch 1,6 procent lager. Airbus zakte in Parijs ruim 2 procent. Het concern liet ook weten dit jaar niet aan zijn leveringsdoelstelling van 700 commerciële vliegtuigen te kunnen voldoen.

De beurshandel bleef verder vooral in de greep van de rentezorgen en de vrees voor een recessie. Beleggers zijn namelijk bang dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen. Dat vooruitzicht drukt vooral op de koers van techaandelen, omdat die relatief duur geprijsde stukken bij een hogere rente minder interessant worden.

Tech- en oliesector

Chipbedrijven ASMI en Besi behoorden daarom ook tot de grootste dalers op het Damrak. Zij verloren tot 3 procent bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Shell zakte op zijn beurt 1,9 procent. Het olie- en gasconcern kampte vooral met de terugval van de olieprijzen. Bij een economische neergang zal de vraag naar olie afnemen.

Ook ING (min 0,8 procent) wist de aandacht op zich gericht. Topman Steven van Rijswijk heeft in een interview met een Duitse krant gezegd dat de bank kleine overnames in Duitsland overweegt. Hij voegde er wel aan toe dat ING geen interesse heeft in het openen van nieuwe vestigingen bij de oosterburen.

Dalers en euro- en oliekoers

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway daalde 1,7 procent. Beursuitbater Euronext maakte bekend dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl per 19 december verdwijnt uit de hoofdindex en degradeert naar de MidKap. Investeringsvehikel Exor (min 1,5 procent), de eigenaar van onder meer voetbalclub Juventus, neemt de plaats van Just Eat in.

De euro was 1,0499 dollar waard, tegen 1,0508 dollar een dag eerder. De olieprijzen zakten verder weg na de forse daling op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 72,82 dollar. Brentolie werd 1,59 procent goedkoper, op 78,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Werkloosheid daalt licht tot 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in mei licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In mei zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. In april liep de werkloosheid nog licht op tot 3,7 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in mei wel licht toe.

8 minuten geleden
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt met 3 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg aan het begin van dit jaar 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

17 minuten geleden
Onderzoek: opkomst AI kan vooral bij banken veel banen verdringen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse bank Citigroup denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) waarschijnlijk meer banen zal verdringen in de bankensector dan in welke andere sector dan ook. Maar er komen waarschijnlijk ook nieuwe banen voor in de plaats.

8 uur geleden
De Volksbank verhuist naar nieuw hoofdkantoor in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat verhuizen. De kantoren van het concern achter merken als SNS, ASN en RegioBank in Utrecht en Den Bosch worden komende jaren verplaatst naar nieuwe locaties in die steden, heeft de bank aangekondigd.

8 uur geleden
Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

9 uur geleden
Nabestaanden vliegtuigcrashes willen miljardenboete Boeing

WASHINGTON (ANP/RTR) - Familieleden van de slachtoffers van twee grote Boeing 737 MAX-crashes hebben de Amerikaanse justitie gevraagd een boete van maximaal bijna 25 miljard dollar te eisen tegen de vliegtuigbouwer. Volgens een advocaat van de nabestaanden zou die straf "juridisch gerechtvaardigd en duidelijk passend" zijn. Hij spreekt in een brief aan justitie van "de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten".

10 uur geleden
Europese Commissie wil maatregelen voor Nederlandse arbeidsmarkt

BRUSSEL (ANP) - Het is hard nodig dat de Nederlandse overheid ingrijpt op de arbeidsmarkt, vindt de Europese Commissie. Zo moet flexwerk minder aantrekkelijk worden, staat bij een reeks aanbevelingen die de dagelijkse EU-leiding heeft voor Nederland. Ook zou ons land meer moeten doen om extra mensen aan het werk te krijgen om zo personeelstekorten op te lossen.

11 uur geleden