Farmaceuten: vrijgeven patenten coronavaccin helpt niet
GENÈVE (ANP) - Het vrijgeven van patenten op coronavaccins is niet het juiste antwoord op de wereldwijde vaccinschaarste. Dat schrijft de internationale federatie van farmaceuten in een verklaring waar desgevraagd in ieder geval Pfizer achter staat. Volgens de farmaceutische industrie zorgt het vrijgeven van patenten niet tot meer vaccins, maar voor ontwrichting van de vaccinproductie en -distributie.
De federatie reageerde op de Verenigde Staten, die zich woensdagavond achter een voorstel schaarden om patenten op coronavaccins vrij te geven. Daardoor zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk bovendien voor een lagere prijs.
Vooral India en Zuid-Afrika maken zich daar hard voor omdat beide landen kampen met forse aantallen besmettingen, terwijl het vaccineren wegens onder meer schaarste niet snel genoeg gaat. Donderdag zei ook EU-voorzitter Ursula von der Leyen dat ze niet onwelwillend tegenover patentvrijgave staat. Eerder waren de VS en de EU nog tegen het plan.
Handelsbarrières
Het trage vaccineren komt volgens de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) door handelsbarrières, knelpunten in de bevoorradingsketen, een tekort aan ruwe materialen en de onwelwillendheid van rijke landen om hun vaccins met armere landen te delen. Volgens IFPMA leidt de discussie over patentvrijgave slechts van deze problemen af.
Directeur Gerard Schouw van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zegt ook dat het vrijgeven van patenten voor coronavaccins patiënten wereldwijd niet helpt. "Vaccins maken is iets anders dan koekjes bakken. Het produceren van het Pfizer-vaccin kost bijvoorbeeld zo’n 60 dagen. Het is technologisch ingewikkeld en er is van alles voor nodig: een goedgekeurde fabriek, gespecialiseerd personeel en voldoende grondstoffen. En daaraan is nu juist een tekort. Morrelen aan patenten lost dat niet op. "
De afgelopen dagen lieten bedrijven als Pfizer/BioNTech en Moderna weten in 2021 honderden miljoenen extra vaccins te gaan maken, aldus Schouw verder. "Dat zijn gerenommeerde bedrijven, die zich bewezen hebben in de productie van veilige vaccins. Bedrijven zetten zich maximaal in voor de bestrijding van Covid-19 door samen te werken. Merck helpt Johnson & Johnson bijvoorbeeld bij de productie van het Janssen-vaccin. En Sanofi en Novartis helpen Pfizer en BioNTech bij de productie van hun vaccin, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dát is de aanpak die wel werkt ."
Meer uit Buitenland
DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense ambassade in Den Haag heeft maandag een anonieme brief ontvangen waarin gedreigd wordt met een bom. De ambassade laat weten extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Tientallen andere Oekraïense ambassades over de hele wereld ontvingen soortgelijke brieven.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden reist eind deze week alsnog naar Duitsland. Het bezoek van vorige week werd uitgesteld door de verwoestende orkaan Milton in de Verenigde Staten.
3 uur geledenCAPE CANAVERAL (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde is maandag vertrokken naar Europa, een van de ongeveer honderd manen rond de planeet Jupiter. Er wordt onderzocht of daar leven mogelijk is. Het is de vierde missie ooit naar Jupiter en zijn manen.
3 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China gaat het gebruik van geweld bij de toekomstige inname van Taiwan nooit uitsluiten, stelt het ministerie van Defensie. De uitspraak volgt na een dag van militaire oefeningen rondom het eiland.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Sinds vorig jaar de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak, is in Europa, waaronder in Nederland, het antisemitisme geëxplodeerd. Dat stelt een maandag uitgekomen EU-rapport over hoe de EU het antisemitisme wil bestrijden.
6 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China heeft de militaire oefeningen met gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen rond Taiwan weer beëindigd. Beijing noemde de oefening een "stevige waarschuwing" voor "separatistische" krachten op het eiland.
7 uur geledenGENÈVE (ANP) - De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties heeft landen opgeroepen zich niet te fixeren op het tegenhouden van vluchtelingen en migranten aan de grens. Filippo Grandi verklaarde op een jaarlijkse bijeenkomst van zijn VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève dat overheden soms maatregelen nemen die ineffectief zijn en strijdig met hun internationale verplichtingen.
9 uur geleden