Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Farmaceuten: vrijgeven patenten coronavaccin helpt niet

Farmaceuten: vrijgeven patenten coronavaccin helpt niet

GENÈVE (ANP) - Het vrijgeven van patenten op coronavaccins is niet het juiste antwoord op de wereldwijde vaccinschaarste. Dat schrijft de internationale federatie van farmaceuten in een verklaring waar desgevraagd in ieder geval Pfizer achter staat. Volgens de farmaceutische industrie zorgt het vrijgeven van patenten niet tot meer vaccins, maar voor ontwrichting van de vaccinproductie en -distributie.

De federatie reageerde op de Verenigde Staten, die zich woensdagavond achter een voorstel schaarden om patenten op coronavaccins vrij te geven. Daardoor zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk bovendien voor een lagere prijs.

Vooral India en Zuid-Afrika maken zich daar hard voor omdat beide landen kampen met forse aantallen besmettingen, terwijl het vaccineren wegens onder meer schaarste niet snel genoeg gaat. Donderdag zei ook EU-voorzitter Ursula von der Leyen dat ze niet onwelwillend tegenover patentvrijgave staat. Eerder waren de VS en de EU nog tegen het plan.

Handelsbarrières

Het trage vaccineren komt volgens de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) door handelsbarrières, knelpunten in de bevoorradingsketen, een tekort aan ruwe materialen en de onwelwillendheid van rijke landen om hun vaccins met armere landen te delen. Volgens IFPMA leidt de discussie over patentvrijgave slechts van deze problemen af.

Directeur Gerard Schouw van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zegt ook dat het vrijgeven van patenten voor coronavaccins patiënten wereldwijd niet helpt. "Vaccins maken is iets anders dan koekjes bakken. Het produceren van het Pfizer-vaccin kost bijvoorbeeld zo’n 60 dagen. Het is technologisch ingewikkeld en er is van alles voor nodig: een goedgekeurde fabriek, gespecialiseerd personeel en voldoende grondstoffen. En daaraan is nu juist een tekort. Morrelen aan patenten lost dat niet op. "

De afgelopen dagen lieten bedrijven als Pfizer/BioNTech en Moderna weten in 2021 honderden miljoenen extra vaccins te gaan maken, aldus Schouw verder. "Dat zijn gerenommeerde bedrijven, die zich bewezen hebben in de productie van veilige vaccins. Bedrijven zetten zich maximaal in voor de bestrijding van Covid-19 door samen te werken. Merck helpt Johnson & Johnson bijvoorbeeld bij de productie van het Janssen-vaccin. En Sanofi en Novartis helpen Pfizer en BioNTech bij de productie van hun vaccin, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dát is de aanpak die wel werkt ."

Meer uit Buitenland

Zelensky is Trump dankbaar voor Amerikaanse wapens

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dankbaar is voor diens deal met NAVO-landen. Die overeenkomst moet ervoor zorgen dat Oekraïne de beschikking krijgt over Amerikaanse luchtverdedigingswapens, raketten en munitie. Ook zette Trump Rusland onder druk om binnen vijftig dagen een "deal" te sluiten met Oekraïne. Anders zouden zware heffingen volgen.

44 minuten geleden
Xi en Modi sturen Poetin naar onderhandelingstafel, denkt Rutte

WASHINGTON (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte verwacht dat China en India er bij Rusland op gaan aandringen om serieuzer te gaan onderhandelen met Oekraïne. Als het Kremlin dat blijft weigeren, worden zij immers getroffen door Amerikaanse sancties, stelt Rutte.

1 uur geleden
Buitenlandchef EU over ultimatum Trump: 50 dagen duurt erg lang

BRUSSEL (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU heeft voorzichtig positief gereageerd op het ultimatum dat de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland heeft gesteld. Kaja Kallas noemde het tegenover de pers een goede zaak dat Trump een krachtig standpunt inneemt tegenover Rusland. "Aan de andere kant is 50 dagen een erg lange periode als we zien dat er elke dag onschuldige burgers worden gedood."

2 uur geleden
Hamas noemt Netanyahu struikelblok bij overleg

DOHA (ANP/AFP) - Hamas heeft tijdens het moeizaam verlopende overleg over een bestand in de Gazastrook uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou een deal in de weg staan. "Netanyahu is bedreven in het dwarsbomen van onderhandelingen en is niet bereid om tot enige overeenkomst te komen", stelt Hamas in een verklaring.

3 uur geleden
Rutte: dankzij deal met VS luchtafweer en raketten voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - Oekraïne krijgt dankzij een nieuwe wapendeal met de Verenigde Staten "luchtverdedigingswapens, raketten en munitie", zegt NAVO-chef Mark Rutte. Europese landen kopen die van de VS, waarna zij Oekraïne kunnen helpen, zei Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Er zitten in ieder geval de felbegeerde Patriot-luchtverdedigingssystemen bij, zei Trump.

4 uur geleden
Trump: in 50 dagen Oekraïne-deal, anders heffingen voor Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten dreigen Rusland met "heel zware heffingen" als het niet binnen vijftig dagen een "deal" sluit over Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump is "heel ongelukkig" met de houding van het Kremlin, zei hij tijdens een bezoek van NAVO-chef Mark Rutte.

4 uur geleden
Britse premier betuigt medeleven aan nabestaanden vliegtuigcrash

LONDEN (ANP) - De Britse premier Keir Starmer heeft op X zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de mensen die zijn omgekomen bij het vliegtuigongeluk in Southend-on-Sea. Starmer spreekt van "verschrikkelijk nieuws", nadat de Britse politie had bevestigd dat geen van de vier inzittenden de crash heeft overleefd. De piloot en de copiloot waren Nederlanders, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden