Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Farmaceut Leadiant krijgt miljoenenboete om machtsmisbruik

Farmaceut Leadiant krijgt miljoenenboete om machtsmisbruik

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het farmaceutisch bedrijf Leadiant een boete opgelegd van 19.569.500 euro. Volgens de toezichthouder heeft de Italiaanse geneesmiddelenfabrikant een veel te hoge prijs gerekend voor het medicijn CDCA, dat wordt gebruikt door patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte. "Leadiant maakte daarmee misbruik van haar economische machtspositie", aldus de ACM.

De concurrentiewaakhond wijst erop dat geneesmiddelenfabrikanten die betaalbare innovatieve geneesmiddelen op de markt brengen, een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren, waar ze ook aan mogen verdienen. "Maar hier zien we iets heel anders. Leadiant heeft na een beperkte investering en met weinig risico een enorme prijsverhoging doorgevoerd voor een al lang bestaand geneesmiddel. Er is hier helemaal geen sprake van innovatie. Wij beschouwen dit als een zeer ernstige overtreding. De prijsverhoging bezorgt Leadiant een zeer hoog rendement, maar levert patiënten heel weinig extra’s op en jaagt de maatschappij op kosten", stelt de ACM.

Het middel CDCA wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte, genaamd cerebrotendineuze xanthomatose (CTX). In Nederland gaat het om een groep van ongeveer zestig patiënten, die het middel hun hele leven moeten gebruiken.

Buitensporig hoge prijs

Het middel werd onder andere namen en tegen veel lagere prijzen al jaren gebruikt bij de behandeling van CTX-patiënten. In 2008 nam Leadiant een op CDCA gebaseerd middel over van een andere fabrikant. De maximale prijs in Nederland was in die tijd 46 euro per verpakking van 100 capsules. Eind 2009 veranderde Leadiant de naam van het middel naar Xenbilox en werd de verkoopprijs verhoogd tot 885 euro.

In 2014 kreeg Leadiant het voor elkaar om de verkoopprijs opnieuw te verhogen naar 3103 euro. Drie jaar later verviervoudigde de prijs nog eens tot 14.000 euro. Hierdoor kostte het middel ongeveer 153.000 euro per patiënt per jaar. De buitensporig hoge prijs leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging.

Leadiant laat in een reactie weten het besluit van de ACM "zorgvuldig te zullen bestuderen en aanvechten." Ook zegt de farmaceut het "fundamenteel oneens" te zijn met "de aantijgingen". Antonio Gama da Silva, directeur bij Leadiant: "We zijn ervan overtuigd dat we altijd correct en in overeenstemming met alle geldende regelgeving hebben gehandeld." Eerder betwistte het bedrijf dat de prijsstijging excessief was. De farmaceut stelde dat het huidige CDCA een nieuw medicijn is.

Meer uit Binnenland

Greenpeace opgelucht na stikstofuitspraak, bekijkt hoger beroep

DEN HAAG (ANP) - Greenpeace is "opgelucht" dat de rechter heeft geoordeeld dat de Staat meer haast moet maken met de aanpak van de stikstofuitstoot, maar spreekt ook van een "dubbel gevoel". De Staat moet ervoor zorgen dat in 2030 de helft van de kwetsbare natuurgebieden niet meer overbelast is. Wordt dat doel niet gehaald, dan wordt een dwangsom van 10 miljoen euro opgelegd.

11 minuten geleden
Rechter: Staat moet stikstofdoel 2030 halen

DEN HAAG (ANP) - De Staat moet voor 31 december 2030 zorgen dat op de helft van de stikstofgevoelige natuur niet meer stikstof neerkomt dan die natuur aankan, zoals in de wet is vastgelegd. Dat heeft de rechter woensdagochtend gezegd in de rechtbank in Den Haag. De rechter wil ook dat de Staat prioriteit geeft aan de meest kwetsbare natuur. De rechter verbindt aan dit bevel een dwangsom van 10 miljoen euro. Greenpeace had de zaak tegen de Staat aangespannen en krijgt op veel punten gelijk.

37 minuten geleden
Greenpeace met spandoek bij rechtbank voor stikstofuitspraak

DEN HAAG (ANP) - Een tiental mensen van onder meer Greenpeace heeft woensdagochtend kort een spandoek getoond met de tekst "Geen toekomst zonder natuur" voor de ingang van de rechtbank in Den Haag. De rechter doet woensdag uitspraak in de zaak die Greenpeace aanspande over stikstof.

1 uur geleden
Een vijfde minder vreemdelingen uitgezet sinds nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - In de tweede helft van 2024 zijn minder vreemdelingen van buiten de Europese Unie uitgezet naar hun land van herkomst dan in de eerste zes maanden van dat jaar. Het gaat om een afname van bijna 20 procent, blijkt uit cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) die zijn afgerond op tientallen.

3 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak Greenpeace over stikstof

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Staat. De milieuorganisatie wil dat de Staat gedwongen wordt om snel veel minder stikstof neer te laten komen op kwetsbare natuur.

7 uur geleden
Halsema: VVD-plan voor inperken demonstratierecht helpt ons niet

HILVERSUM (ANP) - Met de plannen van de VVD voor strengere regels tegen demonstraties die de openbare orde verstoren, zijn gemeenten niet geholpen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het BNNVARA-programma Bar Laat. Volgens haar zijn voor de uitvoering van de plannen meer politiemensen nodig dan nu bij demonstraties, terwijl de politie kampt met personeelstekorten.

9 uur geleden
Rijksmuseum krijgt beeld van Bernini permanent in bruikleen

AMSTERDAM (ANP) - Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt een beeld van de Italiaanse kunstenaar Bernini permanent in bruikleen. Het is het enige beeld van de wereldberoemde beeldhouwer in Nederland, meldt het museum woensdag. Het gaat om een terracotta modelbeeld van de Griekse zeegod Triton, staand op een schelp. Het beeld werd in opdracht van paus Innocentius X gemaakt voor een fontein op het Piazza Navona in Rome.

9 uur geleden