Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Farmaceut doneert voorraad hydrochloroquine aan RIVM

Farmaceut doneert voorraad hydrochloroquine aan RIVM

HAARLEM (ANP) - Het farmaceutische bedrijf Teva uit Haarlem doneert 600.000 tabletten hydrochloroquine aan het RIVM. Het instituut verspreidt het middel vervolgens onder ziekenhuizen die erom vragen. Eigenlijk is hydrochloroquine een medicijn tegen malaria en reuma. Omdat er aanwijzingen zijn dat het ook kan helpen bij de behandeling van de ziekte Covid-19, staat het volop in de belangstelling.

Hard wetenschappelijk bewijs is er niet dat het middel coronapatiënten helpt. Het wordt nu alleen op experimentele basis gegeven aan patiënten die er slecht aan toe zijn. Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre het bijdraagt aan herstel. Met de partij van Teva kunnen mensen worden behandeld en de pillen kunnen worden ingezet voor het onderzoek.

"Chloroquine is niet vrij verkrijgbaar, alleen artsen kunnen dit voorschrijven", schrijft het RIVM over chloroquine. Hydrochloroquine is een variant die wat minder giftig is. Chloroquine is zeer giftig bij overdosering. Het middel moet ook zeker niet worden verward met chloroquinefosfaat. "Dat is geen medicijn, maar een middel om aquaria schoon te maken."

Het RIVM liet eerder al weten zelf een partij chloroquine te hebben ingekocht. Apothekers zijn er ook zuinig op. Hun beroepsorganisatie KNMP liet dinsdag weten dat het middel voor ziekenhuizen en reumapatiënten is en niet moet worden uitgegeven aan anderen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwde eerder dat het onwenselijk is dat huisartsen chloroquine preventief voorschrijven. Preventieve werking is "volstrekt onbewezen".

Meer uit Binnenland

Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

1 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

2 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

2 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

3 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

4 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

4 uur geleden