Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Farage klaagt over druk op kandidaten

Farage klaagt over druk op kandidaten

HULL (ANP/RTR) - Partijleider Nigel Farage van de Britse Brexit Party heeft hard uitgehaald naar de Conservatieven van premier Boris Johnson. Die bedienen zich volgens Farage van "schandalige" tactieken om zijn partij tegen te werken. Hij stelde tijdens een toespraak in East Yorkshire dat zijn kandidaten aan de lopende band worden lastiggevallen.

De prominente 'brexiteer' zei dat de kandidaten onder druk worden gezet om niet mee te doen aan de verkiezingen. Zij worden volgens hem gebombardeerd met telefoontjes en e-mails. "Je zou denken dat we in Venezuela zijn", klaagde Farage.

Farage en Johnson voerden in 2016 campagne om de EU te verlaten, maar hebben allebei een ander soort brexit voor ogen. Farage herhaalde donderdag nog eens dat hij "gruwt" van de brexitdeal van de premier. Toch kwam hij Johnson deze week tegemoet door geen kandidaten van de Brexit Party naar voren te schuiven in 317 kiesdistricten die in 2017 zijn gewonnen door de Conservatieven.

Brexit Party onder druk

De Brexit Party staat echter onder druk om nog meer kandidaten terug te trekken. De invloedrijke brexitsponsor Arron Banks riep Farage op zich te richten op de "veertig of vijftig districten waar de Tories geen schijn van kans hebben" en het oppositiepartij Labour daar lastig te maken.

De leider van de Brexit Party voelt er echter niets voor om nog een stap terug te doen. Hij denkt kiezers voor zich te kunnen winnen die eerder voor Labour stemden, maar voor de brexit zijn. Labour wil als het de verkiezingen wint opnieuw onderhandelen met de EU en daarna een tweede referendum uitschrijven over de brexit.

Farage haalde donderdag ook uit naar zijn voormalige bondgenoot Banks. Die heeft volgens hem de brexit opgegeven en zou nu lijden aan "brexhaustion" (brexituitputting). "Hij heeft het opgegeven. Arron Banks heeft nooit een cent aan de Brexit-partij gegeven, laten we duidelijk zijn, hij steunt de Brexit-partij niet", zei Farage, en hij voegde eraan toe dat Banks nu achter de brexitdeal van Johnson staat.

Meer uit Politiek

Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

16 minuten geleden
Dick Schoof moet premier van nieuw rechts kabinet worden

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving van patenten.

36 minuten geleden
Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

2 uur geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

2 uur geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

4 uur geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

4 uur geleden
Twee vogelgriepvaccins effectief, na zomer proef met inentingen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

5 uur geleden