Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familiewoning van Iraanse sportklimster Rekabi verwoest

Familiewoning van Iraanse sportklimster Rekabi verwoest

TEHERAN (ANP) - De familiewoning van de Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi, die in oktober in de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul aantrad zonder hoofddoek, is verwoest. Dat hebben onder meer de BBC en CNN zaterdag gemeld, met een verwijzing naar videobeelden van het hervormingsgezinde kanaal IranWire.

Op de videoclip is onder meer de broer van Elnaz te zien, huilend. De onbekende man die de opnamen heeft gemaakt, zegt buiten beeld over Davood Rekabi, zelf ook succesvol als klimmer: "Dit is het resultaat van wonen in dit land. Een kampioen met kilo's medailles, keihard gewerkt om dit land trots te maken. Ze bespoten hem met pepperspray, vernielden het huis en verdwenen. Wat kan ik nog meer zeggen?"

Elnaz Rekabi werd bij terugkeer in Teheran als een heldin verwelkomd. Vermoedelijk onder druk van de streng-islamitische autoriteiten verontschuldigde zij zich voor de gang van zaken in Zuid-Korea. Ze zei dat haar hidjab per ongeluk was afgevallen en ze sneller dan verwacht naar de klimmuur moest. Ze had geen tijd meer om haar hoofddoek weer om te doen.

Huisarrest

Rekabi kreeg daarna volgens ingewijden huisarrest opgelegd, maar volgens de officiële lezing was ze hard toe aan rust. Het incident volgde op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, half september. De jonge Koerdische vrouw overleed na te zijn opgepakt door de religieuze politie. Het leidde in Iran tot grote verontwaardiging en een golf van protesten tegen het autoritaire regime, dat meer rechten voor vrouwen categorisch afwijst.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er inmiddels honderden doden te betreuren door het harde ingrijpen van de overheid. Duizenden betogers zouden zijn gearresteerd.

Meer uit Buitenland

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld. "Pogingen van het IOC Russen in actie te laten komen op de Olympische Spelen zijn pogingen de hele wereld te vertellen dat terreur op de een of andere manier aanvaardbaar is".

2 uur geleden
Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. "Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland. Het zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen", antwoordde de Turkse leider op een vraag van een jonge kiezer over de kandidatuur van beide landen.

3 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde. Van die slachtoffers waren er 71 minderjarig volgens de activisten die de gegevens bijhouden. Daarnaast lieten zeventig politieagenten en leden van veiligheidsdiensten het leven door de onrust de afgelopen tijd.

5 uur geleden
Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

ABUJA (ANP) - Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land. Daaraan vooraf gingen hevige vuurgevechten in enkele nederzettingen waar leden van de gewelddadige islamitische groepering zich schuilhielden. In totaal kwamen 32 terroristen om het leven.

6 uur geleden
Noord-Korea ontkent wapenleveringen aan Rusland

PYONGYANG (ANP/AFP) - Noord-Korea ontkent dat het wapens heeft geleverd aan Rusland. Daarmee reageert Pyongyang op Amerikaanse beschuldigingen dat de staat raketten heeft geleverd aan het Russische huurlingenbedrijf Wagner Group.

12 uur geleden
Sunak ontslaat voorzitter van Conservatieve Partij

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de voorzitter van zijn Conservatieve Partij ontslagen. Uit onafhankelijk onderzoek naar de belastingzaken van voorzitter Nadhim Zahawi is gebleken dat hij de ministeriële code heeft overtreden, aldus de partijleider in een brief.

13 uur geleden
China beëindigt vergeldingsmaatregel: weer visa voor Japanners

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China gaat weer visa verstrekken aan Japanners. De afgifte werd ruim twee weken geleden stopgezet vanwege de Japanse coronamaatregelen voor reizigers uit China, waar in de afgelopen paar maanden veel mensen besmet zijn geraakt.

14 uur geleden