Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familiewoning van Iraanse sportklimster Rekabi verwoest

Familiewoning van Iraanse sportklimster Rekabi verwoest

TEHERAN (ANP) - De familiewoning van de Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi, die in oktober in de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul aantrad zonder hoofddoek, is verwoest. Dat hebben onder meer de BBC en CNN zaterdag gemeld, met een verwijzing naar videobeelden van het hervormingsgezinde kanaal IranWire.

Op de videoclip is onder meer de broer van Elnaz te zien, huilend. De onbekende man die de opnamen heeft gemaakt, zegt buiten beeld over Davood Rekabi, zelf ook succesvol als klimmer: "Dit is het resultaat van wonen in dit land. Een kampioen met kilo's medailles, keihard gewerkt om dit land trots te maken. Ze bespoten hem met pepperspray, vernielden het huis en verdwenen. Wat kan ik nog meer zeggen?"

Elnaz Rekabi werd bij terugkeer in Teheran als een heldin verwelkomd. Vermoedelijk onder druk van de streng-islamitische autoriteiten verontschuldigde zij zich voor de gang van zaken in Zuid-Korea. Ze zei dat haar hidjab per ongeluk was afgevallen en ze sneller dan verwacht naar de klimmuur moest. Ze had geen tijd meer om haar hoofddoek weer om te doen.

Huisarrest

Rekabi kreeg daarna volgens ingewijden huisarrest opgelegd, maar volgens de officiële lezing was ze hard toe aan rust. Het incident volgde op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, half september. De jonge Koerdische vrouw overleed na te zijn opgepakt door de religieuze politie. Het leidde in Iran tot grote verontwaardiging en een golf van protesten tegen het autoritaire regime, dat meer rechten voor vrouwen categorisch afwijst.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er inmiddels honderden doden te betreuren door het harde ingrijpen van de overheid. Duizenden betogers zouden zijn gearresteerd.

Meer uit Buitenland

Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

17 minuten geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

1 uur geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

1 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

1 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

3 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

3 uur geleden
Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen

POTSDAM (ANP) - De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.

3 uur geleden