Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Families herenigd door reisbubbel Australië en Nieuw-Zeeland

Families herenigd door reisbubbel Australië en Nieuw-Zeeland

CANBERRA (ANP) - Honderden passagiers uit Australië zijn maandag gearriveerd op luchthavens in Nieuw-Zeeland nadat de autoriteiten in het land de grenzen hebben heropend. Voor het eerst in meer dan een jaar is quarantainevrij reizen tussen beide landen weer mogelijk. Op tv-beelden waren emotionele beelden te zien van families die op de luchthavens werden herenigd.

Hoewel de meeste Australische deelstaten sinds eind vorig jaar quarantainevrije bezoeken van inwoners van Nieuw-Zeeland toestaan, had Nieuw-Zeeland isolatie afgedwongen voor aankomsten uit zijn buurland, vanwege bezorgdheid over sporadische virusuitbraken daar.

"Het is de eerste keer in 400 dagen dat mensen quarantainevrij kunnen reizen en we voegen zestien retourvluchten per dag toe naar Nieuw-Zeeland, en ze zijn vol", vertelde directeur Alan Joyce van vliegmaatschappij Qantas maandag tegen de Australische tv-zender ABC. Qantas zal de wekelijkse vluchten tussen beide landen opvoeren tot ongeveer tweehonderd, terwijl Air New Zealand zei dat het zijn vluchten maandag heeft verviervoudigd tot dertig.

De open grens zal het economisch herstel voor beide landen stimuleren en duizenden mensen herenigen met hun families en vrienden, zeiden de Australische premier Scott Morrison en de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern in een gezamenlijke verklaring. "Het is echt spannend om quarantainevrij reizen te beginnen met Australië. Of het nu gaat om terugkerende familie, vrienden of vakantiegangers, Nieuw-Zeeland zegt: Welkom en geniet ervan", aldus Ardern.

Ongeveer 1,5 miljoen Australiërs bezochten Nieuw-Zeeland in 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. Ze zijn goed voor ongeveer 40 procent van alle bezoekers en gaven omgerekend ongeveer 1,61 miljard euro uit in het land, zo blijkt uit officiële gegevens. Meer dan een half miljoen in Nieuw-Zeeland geboren mensen wonen in Australië, iets meer dan 2 procent van de Australische bevolking van bijna 26 miljoen.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

2 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

4 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

5 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

6 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

6 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

8 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

9 uur geleden