Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familieleden kroongetuige Nabil B. slaken 'noodkreet' in media

Familieleden kroongetuige Nabil B. slaken 'noodkreet' in media

AMSTERDAM (ANP) - Familieleden van Nabil B., kroongetuige in het geruchtmakende Marengo-proces, hebben dinsdag in enkele media een "noodkreet" geslaakt over de werkwijze van het Openbaar Ministerie, dat ernstig tekort zou schieten in zijn beschermingstaak. In de noodkreet wordt eveneens gewag gemaakt van het feit dat zij op 23 juni vorig jaar aangifte hebben gedaan tegen het OM, wegens schending van het ambtsgeheim.

Volgens de aangifte heeft justitie de naam van hun voormalige, destijds onder volstrekte anonimiteit opererende advocaten, onder wie Royce de Vries, naar Telegraafjournalist John van den Heuvel gelekt. Die noemde de naam tijdens een interview in een video op de website van de krant, op 26 mei. Royce de Vries is de zoon van de in juli in Amsterdam doodgeschoten Peter R. de Vries, destijds adviseur en vertrouwensman van Nabil B. In maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten, in september 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

Peter R. de Vries waarschuwde er op 17 mei in een gesprek met de politie voor dat kroongetuige B. de deal met het OM zou opschorten, zo staat in de aangifte. B. was zeer ontevreden over de veiligheidsmaatregelen voor zijn verwanten. In het gesprek heeft de betrokken politieambtenaar gezegd dat het OM "alles uit de kast zou halen op publicitair terrein en dat er dan ook ‘gelekt’ zou gaan worden", aldus de aangifte. Ruim een week later was de identiteit van de advocaat onthuld, stellen de aangevers vast. Volgens hen staat "buiten discussie" dat het lek bij justitie zit.

'Rancuneus'

Royce de Vries staakte zijn werkzaamheden voor de familieleden van B. na de moord op zijn vader. Begin deze maand maakte hij bekend dat de politie hem heeft gewaarschuwd voor een ernstige dreiging op zijn leven.

In de noodkreet noemt een van de zussen van B. de werkwijze van het OM "rancuneus" en zegt zij te vrezen daar zelf ook slachtoffer van te worden. "Ik ben radeloos en sta met mijn rug tegen de muur zonder Peter R. de Vries en zonder advocaat. Angstig voor fatale gevolgen, monddood en alleen."

Uiterst omvangrijk traject

"Met de politie zet het Openbaar Ministerie zich onophoudelijk in om een grote groep betrokkenen bij het Marengo-proces te beveiligen tegen een tot nu toe ongekende dreiging", aldus de reactie van het OM dinsdag. "Dit is een uiterst omvangrijk traject dat grote inspanningen vergt en de inzet van veel schaarse capaciteit vraagt. Het publiekelijk bekend worden van namen van advocaten leidt tot een nog complexere beveiligingsopdracht, waarbij in beginsel nog meer maatregelen nodig zijn en nog meer personeel ingezet moet worden. Daar hebben we geen enkel belang bij. Het is goed dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar de in het artikel genoemde aantijgingen. Aangezien er een onderzoek loopt, kunnen we er nu verder niet inhoudelijk op reageren."

John van den Heuvel wilde niet reageren.

Meer uit Binnenland

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein, meer dan verwacht

NIEUWEGEIN (ANP) - In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

1 uur geleden
Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

ASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

1 uur geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

1 uur geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

2 uur geleden
Recordvangst crystal meth in lading vervuilde grond

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft begin maart ruim 3200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook wel bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

2 uur geleden
Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

3 uur geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

4 uur geleden