Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familieleden kroongetuige Nabil B. slaken 'noodkreet' in media

Familieleden kroongetuige Nabil B. slaken 'noodkreet' in media

AMSTERDAM (ANP) - Familieleden van Nabil B., kroongetuige in het geruchtmakende Marengo-proces, hebben dinsdag in enkele media een "noodkreet" geslaakt over de werkwijze van het Openbaar Ministerie, dat ernstig tekort zou schieten in zijn beschermingstaak. In de noodkreet wordt eveneens gewag gemaakt van het feit dat zij op 23 juni vorig jaar aangifte hebben gedaan tegen het OM, wegens schending van het ambtsgeheim.

Volgens de aangifte heeft justitie de naam van hun voormalige, destijds onder volstrekte anonimiteit opererende advocaten, onder wie Royce de Vries, naar Telegraafjournalist John van den Heuvel gelekt. Die noemde de naam tijdens een interview in een video op de website van de krant, op 26 mei. Royce de Vries is de zoon van de in juli in Amsterdam doodgeschoten Peter R. de Vries, destijds adviseur en vertrouwensman van Nabil B. In maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten, in september 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

Peter R. de Vries waarschuwde er op 17 mei in een gesprek met de politie voor dat kroongetuige B. de deal met het OM zou opschorten, zo staat in de aangifte. B. was zeer ontevreden over de veiligheidsmaatregelen voor zijn verwanten. In het gesprek heeft de betrokken politieambtenaar gezegd dat het OM "alles uit de kast zou halen op publicitair terrein en dat er dan ook ‘gelekt’ zou gaan worden", aldus de aangifte. Ruim een week later was de identiteit van de advocaat onthuld, stellen de aangevers vast. Volgens hen staat "buiten discussie" dat het lek bij justitie zit.

'Rancuneus'

Royce de Vries staakte zijn werkzaamheden voor de familieleden van B. na de moord op zijn vader. Begin deze maand maakte hij bekend dat de politie hem heeft gewaarschuwd voor een ernstige dreiging op zijn leven.

In de noodkreet noemt een van de zussen van B. de werkwijze van het OM "rancuneus" en zegt zij te vrezen daar zelf ook slachtoffer van te worden. "Ik ben radeloos en sta met mijn rug tegen de muur zonder Peter R. de Vries en zonder advocaat. Angstig voor fatale gevolgen, monddood en alleen."

Uiterst omvangrijk traject

"Met de politie zet het Openbaar Ministerie zich onophoudelijk in om een grote groep betrokkenen bij het Marengo-proces te beveiligen tegen een tot nu toe ongekende dreiging", aldus de reactie van het OM dinsdag. "Dit is een uiterst omvangrijk traject dat grote inspanningen vergt en de inzet van veel schaarse capaciteit vraagt. Het publiekelijk bekend worden van namen van advocaten leidt tot een nog complexere beveiligingsopdracht, waarbij in beginsel nog meer maatregelen nodig zijn en nog meer personeel ingezet moet worden. Daar hebben we geen enkel belang bij. Het is goed dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar de in het artikel genoemde aantijgingen. Aangezien er een onderzoek loopt, kunnen we er nu verder niet inhoudelijk op reageren."

John van den Heuvel wilde niet reageren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank Breda vonnist in zaak tegen relschoppers NAC-stadion

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet maandagochtend uitspraak in de zaak tegen 27 verdachten van de rellen bij het NAC-stadion in mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie heeft op de eerste zittingsdag werkstraffen tot tweehonderd uur geëist en celstraffen tot honderd dagen.

1 uur geleden
Rechtbankzitting over fatale steekpartij met carnaval Horst

ROERMOND (ANP) - In de rechtbank in Roermond is maandagochtend de eerste openbare zitting over de dodelijke steekpartij tijdens de carnavalsviering in Horst, op 28 februari. Hierbij kwam een 21-jarige man uit de gemeente Horst aan de Maas om het leven. Een 19-jarige verdachte werd 's avonds laat opgepakt. Alle carnavalsfeesten in Horst werden daarna afgeblazen.

1 uur geleden
Dode gevonden in uitgebrande auto in Baarlo (Limburg)

BAARLO (ANP) - In het Limburgse Baarlo is in de nacht van zondag op maandag een dode gevonden in een uitgebrande auto. Agenten vonden het lichaam aan De Berckt na een "reeks harde knallen", zo meldt de politie op Twitter.

1 uur geleden
Man doodgeschoten aan de Nassauhaven in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is zondagavond een man op straat doodgeschoten. De schietpartij vond rond 23.30 uur plaats tussen de Nassauhaven en de Persoonshaven in Feijenoord, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

3 uur geleden
Vrouw overgoten met zuur in Zeeuwse Burgh-Haamstede

BURGH-HAAMSTEDE (ANP) - Een vrouw is zondagavond in het Zeeuwse Burgh-Haamstede overgoten met zuur. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie laat weten dat ze aanspreekbaar is.

3 uur geleden
Özcan Akyol zendt weer uit vanuit Deventer

DEVENTER (ANP) - Programmamaker Özcan Akyol maakt zijn radioprogramma Onze Man In Deventer weer vanuit zijn woonplaats Deventer. Dat meldde Akyol zondag in de uitzending op NPO Radio 1. "Ja ja, we zijn weer in Deventer, gelukkig", aldus de presentator.

5 uur geleden
Van Grinsven, Vink en Hassing winnaars beste kinderboeken

UTRECHT (ANP) - De winnaars van de Kinderjury 2022 zijn Thomas van Grinsven en Rutger Vink met het boek De magische halsband (in de categorie 6 tot en met 9 jaar) en Kevin Hassing met het boek Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (in de categorie 10 tot en met 12 jaar). De winnaars werden bekendgemaakt in de Bibliotheek Neude in Utrecht. Meer dan 50.000 kinderen stemden op hun favoriete boek.

12 uur geleden