Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familie Nicky Verstappen twijfelt over spreken bij hof

Familie Nicky Verstappen twijfelt over spreken bij hof

DEN BOSCH (ANP) - De familie van Nicky Verstappen weet nog niet of ze gebruik wil maken van het spreekrecht in het hoger beroep tegen Jos B., de man die verdacht wordt van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998. Dat zei advocaat Wendy Van Egmond vrijdag in het hof in Den Bosch.

Van Egmond gaf aan dat de familie zo'n heftige tijd heeft meegemaakt, dat ze nog nadenkt of ze gebruik wil maken van haar spreekrecht. Ze doelt op het overlijden van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever stond de familie jarenlang bij en vergezelde haar tijdens de strafzaak.

De Vries is op 6 juli in Amsterdam neergeschoten. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De afgelopen zittingen ging zoon Royce de Vries mee ter ondersteuning van de familie Verstappen. De familie was overigens vrijdag voor het eerst niet aanwezig, ze had een sterfgeval in de familie. Volgens Van Egmond zijn de Verstappens er de volgende keren wel weer.

Inhoudelijke behandeling

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep begint op 10 november, er zijn vijf dagen voor uitgetrokken. De eerste dag staat het spreekrecht gepland, mocht iemand daar gebruik van willen maken.

De jongen uit Heibloem werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een DNA-match B. in beeld. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky aangetroffen.

Ontkend

B. heeft altijd ontkend iets met de dood van Nicky te maken te hebben. In een videoboodschap, die vorig jaar op de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank werd getoond, vertelde hij dat hij het lichaam van Nicky destijds had zien liggen op de heide, maar de jongen was toen al dood. Naar eigen zeggen had hij dat nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

De 59-jarige Jos B. is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een celstraf van 12,5 jaar en tbs.

Verhoor

Vorige week werd een voormalig medegevangene van de 59-jarige B. gehoord, Bekir E. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat B. een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. "Hij vertelde dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden. Hij had zijn hand te lang voor zijn mond gehouden."

E. noemde B. de knuffelpedo" van de afdeling van de gevangenis in Vught waar ze ongeveer een half jaar samen zaten. B. deed de verklaring van E. af als onzin.

Meer uit Binnenland

Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

3 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

4 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

7 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

9 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

9 uur geleden