Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familie Nicky Verstappen twijfelt over spreken bij hof

Familie Nicky Verstappen twijfelt over spreken bij hof

DEN BOSCH (ANP) - De familie van Nicky Verstappen weet nog niet of ze gebruik wil maken van het spreekrecht in het hoger beroep tegen Jos B., de man die verdacht wordt van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998. Dat zei advocaat Wendy Van Egmond vrijdag in het hof in Den Bosch.

Van Egmond gaf aan dat de familie zo'n heftige tijd heeft meegemaakt, dat ze nog nadenkt of ze gebruik wil maken van haar spreekrecht. Ze doelt op het overlijden van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever stond de familie jarenlang bij en vergezelde haar tijdens de strafzaak.

De Vries is op 6 juli in Amsterdam neergeschoten. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De afgelopen zittingen ging zoon Royce de Vries mee ter ondersteuning van de familie Verstappen. De familie was overigens vrijdag voor het eerst niet aanwezig, ze had een sterfgeval in de familie. Volgens Van Egmond zijn de Verstappens er de volgende keren wel weer.

Inhoudelijke behandeling

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep begint op 10 november, er zijn vijf dagen voor uitgetrokken. De eerste dag staat het spreekrecht gepland, mocht iemand daar gebruik van willen maken.

De jongen uit Heibloem werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een DNA-match B. in beeld. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky aangetroffen.

Ontkend

B. heeft altijd ontkend iets met de dood van Nicky te maken te hebben. In een videoboodschap, die vorig jaar op de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank werd getoond, vertelde hij dat hij het lichaam van Nicky destijds had zien liggen op de heide, maar de jongen was toen al dood. Naar eigen zeggen had hij dat nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

De 59-jarige Jos B. is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een celstraf van 12,5 jaar en tbs.

Verhoor

Vorige week werd een voormalig medegevangene van de 59-jarige B. gehoord, Bekir E. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat B. een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. "Hij vertelde dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden. Hij had zijn hand te lang voor zijn mond gehouden."

E. noemde B. de knuffelpedo" van de afdeling van de gevangenis in Vught waar ze ongeveer een half jaar samen zaten. B. deed de verklaring van E. af als onzin.

Meer uit Binnenland

Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

1 uur geleden
Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

16 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

18 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

20 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

20 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

21 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

21 uur geleden